tiistai 30. syyskuuta 2014

Raskausjoogaa

Raskausjoogaa tarjotaan nykyään monessa joogakeskuksessa joko kursseina tai irtotunteina. Raskausjooga voi olla rentouttavaa harjoittelua tai hyvä keino ylläpitää fyysistä kuntoa raskauden aikana. Itse olen onnekseni pystynyt urheilemaan normaalisti ainakin tähän asti, mutta aion myös ilmoittautua raskausjoogaan. Ei varmasti haittaa olla mahdollisimman monella tavalla  valmistautunut loppuraskauden oloon ja fyysisesti rankkaan synnytykseen. Erityisesti odotan (ja toivon!) hengitys- ja rentoutumisharjoitusten auttavan minua avautumisvaiheessa ennen sairaalaan lähtemistä. Ainakaan tällä hetkellä en usko, että kykenen synnyttämään luomuna (olen sen verran kipuherkkä ja pelkkä hammasläärikäynti aiheuttaa pelkotilan ;-) ) mutta toivon kuitenkin saavani lisävarmuutta ja -rentoutta supistuksiin.

Olen vielä kartoittamassa Helsingin keskustan joogatarjontaa, mutta ainakin seuraavat keskukset tarjoavat raskausjoogatunteja: Manipura, Joogakoulu Shanti, Kirppanat ja Purnayoga. Itse haluaisin ensisijaisesti joogakurssille, enkä pelkästään irtotunneille. Haluaisin tutustua ryhmään samassa elämäntilanteessa oleviin naisiin sekä edetä ryhmänä samaa tahtia. Toisaalta irtotunneissa on enemmän joustoa - tunneille voi mennä aina kun pääsee, vaikka useamman kerran viikossa. Jostain syystä keskiviikkoiltapäivä näyttää olevan suosituin päivä joogatunneille, lähes kaikkialla tunteja on vain keskiviikkoisin! Keskiviikkoisin olen jo koko syksyn kestävällä kurssilla ja työssäkäyvänä on vaikea päästä keskellä päivää joogaamaan..

Manipura
+ Lyhyet kurssit, jotka alkavat eri aikoina pitkin syksyä. 
+ Kurssimuotoinen
+ Sisältää 3h synnytysvalmennuksen kurssin lopussa.
- Kurssien ajankohdat hankalat, en ehdi jo klo 16 alkaville tunneille. 
- Hinta 125€ (7 kertaa, joista viimeinen kerta on kaksoistunti synnytysvalmennusta)

Joogakoulu Shanti
+ Sijainti muutaman korttelin päässä kotoa
- Hinta 130€/10 kerran kortti
- Irtotunnit
- Ajankohta keskiviikkoisin, mikä on itselle huono/mahdoton päivä

Kirppanat
+ Kurssimuotoinen
+ Hinta 96€ (6 kertaa)
- Kurssit ovat alkaneet jo syyskuussa, eikä myöhäisempiä aloituksia ole

Purnayoga
+ Joogatunteja eri aikoina viikolla
+ Voi osallistua niin monelle tunnille kuin ehtii viikossa
- Irtotunnit
- Hinta 140€/10 kerran kortti

Osallistumme ensi viikolla neuvolan ensimmäiseen perhevalmennukseen, mutta en ole lainkaan varma saammeko me parina siitä mitään irti.. Suurimpana ongelmana tulee olemaan kurssin kieli - perhevalmennusta järjestetään vain suomeksi. Mieheni ei oikein puhu suomea, eikä varmasti ymmärrä kovin paljon tapaamisesta. Helsingin kaupunki ei järjestä englanninkielisiä perhevalmennuksia (toisin kuin ilmeisesti Espoo), vaan tarjolla on nettivalmennus, jonka sisältöön voi tutustua omaa tahtia. Ei olla vielä tutustuttu nettisivujen tarjontaan, mutta haluaisin kylläkin muutakin valmistautumista raskauteen ja synnytykseen kuin pelkän nettimateriaalin!

Onnekseni löysin siis loistavalta vaikuttavan englanninkielisen synnytysvalmennuksen.. Ilmoitin mieheni ja minut Joogastudio Manipuran raskausjoogan viikonloppukurssille. Active Birth -seminaari on kaksipäiväinen kurssi, jossa harjoitellaan synnytystä helpottavia hengitystekniikoita, liikkeitä ja asentoja. Puolisoille ja partnereille näytetään miten synnyttävän oloa voi helpottaa. Kurssi on yhtenä viikonloppuna joulukuussa, juuri sopivasti pari kuukautta ennen laskettua aikaa. Odotukset on kovat, toivottavasti kurssi on 180 euron arvoinen!

Millaisia kokemuksia teillä muilla on raskausjoogasta, perhevalmennuksesta tai muista synnytysvalmennuksista?
  

1 kommentti:

  1. Moi taas! :) mä kävin Shantissa mammajoogassa vikalla kolmanneksella ja tykkäsin kyllä että oli ihan jees. Mulla oli vain 10 kerrank kortti joten synnytysvalmennuksista tms en kuit osaa sanoa. Mammajooga kaikkinensa on aika "löysää" joten siksi ennen megamahaa ja vikaa kolmannesta kävin ihan tavallisessa hot joogassa. Se toimi myös ja olen tässä toisessa raskaudessa myös meinannut hot joogailla (jotkut asanat jättää vain pois, esim ei mahalla makuuta tai vahvoja kiertoliikkeitä)

    VastaaPoista