torstai 21. toukokuuta 2015

4kk neuvola - imetys ja paino-ongelmat

Kävimme tänään Abun 4kk neuvolatarkastuksessa. Kaikki on muuten hyvin, Abu on normaalisti kehittyvä iloinen vauva, paitsi että paino ei ole noussut tarpeeksi paljon. Viime neuvolakertaan verrattuna paino on noussut vain vaivaiset reilu 300g. Laskennalliseksi päivänousuksi tästä tulee noin 10g/päivä kun suositus ymmärtääkseni on yli 20g/päivä. Paino on nyt siis 5.1kg, aika vähän nelikuiselle pojalle.

Taas on siis samat ongelmat kuin aiemmin - ruokailu ja imetys... Koko Abun vauvavaihe on ollut painon ja imetyksen kanssa taistelua. Synnytyssairaalassa jouduttiin huolestumaan kun paino ei noussut huolimatta 3h välein tapahtuvasta korvikeruokinnasta. Yliväsyneenä itkeskelin sairaalan kanttiinissa, koska vauvamme paino ei noussut ja kätilöt uhkasivat laittaa letkuruokintaan jos ei saataisi enemmän maitoa kurkusta alas. Sairaalasta pääsyn jälkeen ongelmana oli imetyksen sujuminen ja lopulta lisämaidosta luopuminen. Se saatiin vihdoin 2kk maissa tehtyä, mutta nyt olemme jälleen ottaneet takapakkia tissiasioissa. 

Me olemme viimeisen kuukauden ajan antaneet Abulle iltaisin noin 80ml korviketta rintaruokinnan lisäksi; ihan vain sen takia, että hän nukkuisi pidemmän ensimmäisen unipätkän ja antaisi minullekin mahdollisuuden nukkua enemmän kuin 2h kerralla. Tästä jokailtaisesta korvikesyötöstä huolimatta paino ei siltikään ole noussut. Luulen, että yksi ongelma on Abun unettomuus päivisin. Poika ei saa nukuttua kuin 30-45 minuuttia kerrallaan ja sen jälkeen herää. Väsyneenä ja känkkäränkässä ainoa paikka minne Abu rauhoittuu on tissi. Rinnalla Abu sitten syö jonkin aikaa kunnes nukahtaa siihen. Lyhyiden torkkujen jälkeen jaksetaan taas hetken aikaa olla aktiivisia kunnes väsähdetään eikä saadakaan unta kuin taas rinnalla. Luulen, että tällainen väsymyskierre, jolloin ei jaksetakaan syödä tarpeeksi vaan nukahdetaan, on yksi syy painon vähäiseen nousuun. Nyt täytyy siis tosissaan yrittää saada poika nukkumaan edes Manducassa pari tuntia päivässä, että päästään kierteestä eroon. 

Ohjeeksi sain antaa päivälläkin pienen annoksen korviketta, jos se auttaisi vauvaa nukahtamaan syvempään uneen. Kurjalla mielellän annan korviketta, sillä haluaisin jatkaa täysimettämistä 6kk asti (tai "täys"imettämistä, sillä virallisen määritelmän mukaan Abu ei ole täysimetetty tuon pienen iltakorvikkeen takia). En ole mikään imetysaktivisti enkä tietenkään halua nälkiinnyttää poikaa, mutta silti tuntuu pahalta tajuta, etten äitinä pysty ruokkimaan häntä tarpeeksi. Olen miettinyt voiko omassa toiminnassa olla parantamisen varaa. Yritän nyt keskittyä enemmän omaan syömiseen ja juomiseen, ehkä en ole syönyt tarpeeksi hiilareita enkä juonut tarpeeksi vettä. Ostin uuden paketin imetysteetä, sillä tuntui ainakin alkuviikkoina olevan vaikutusta maidon määrään. Hyvät yöunet ja rentoutuminen auttaisivat myös maidontuloon, mutta 2h välein heränneenä on vaikea olla pirteä ja rento.

Optimaalisen ravinnon lisäksi imetys on loistava tapa rauhoittaa väsyitkuinen tai muuten vaan känkkäränkkälapsi tissillä. Millä se sitten rauhoitetaan jos/kun imetys loppuu??

8 kommenttia:

 1. Hei! Liity ihmeessä facebookissa imetyksen tuki ry sivuille. Sieltä saa tukiäideiltä ja muiltakin hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä olenkin saanut paljon tukea imetysongelmiin. :-)

   Poista
 2. Oletko Facebookin imetyksen tuki ry:n ryhmässä? Sinne voi laittaa kysymyksiä ja koulutetut tukiäidit vastaavat. :) kysymyksiä on mahdollista laittaa myös yksityisviestein.itse olen jo pelkästään palstaa lukemalla saanut apua moniin ongelmiin! Paljon tsemppiä ja pitkää imetystä toivottelen :)

  VastaaPoista
 3. Olen jo Facebookin Imetystukiryhmässä, ihan mielettömän hyvä ryhmä ja sieltä olenkin alussa saanut paljon apua imetyshaasteisiin. :-)

  VastaaPoista
 4. Hyvä juttu! Mä tätä mainostan kaikille kun oon ite tykännyt ja saanut apua kanssa :)

  VastaaPoista
 5. Hei. Itselläni imetys ei sujunut oikeastaan missään vaiheessa ja vaikka kokeilin kaikkea nyt vähän yli kaksikuinen tyttöni saa enää pelkkää korviketta. Se on ollut aivan kamala pettymys, mutta lopulta tärkeintä on ollut tytön kasvu ja kehitys. Hänen painonsa on vieläkin vähän alakäyrällä, mutta menossa parempaan päin. Sinulla imetys kuitenkin tuntuu onnistuvan, joten jatka ihmeessä sitä. Itse ainakin sain apua Maitolaituri nimiseltä sivustolta. http://maitolaituri.imetys.fi/ Toivottavasti sieltä löytyy apua tai edes tsemppiä sinullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa ettei imetys sujunut sinun kohdallasi! :-( Niin luonnollinen asia voi olla niin vaikeaa. Toivottavasti me pystytään myös hiukan pidemmälle imettämään. Menen varmaan vielä imetystukiryhmään katsomaan onko imetysote ok. Katsotaan mitä neuvolan painokontrolli sanoo!

   Poista