torstai 12. maaliskuuta 2015

Videovinkki: Imetysasentoja

Me olemme Abun kanssa jo siirtyneet täysimetykseen, mutta imetyksen alkutaipale oli jonkinmoista taistelua imuotteen, imetysasennon ja unisuuden kanssa. Mielestäni emme saaneet erityisen hyvää tukea imetyksestä neuvolasta tai synnytyssairaalasta. Neuvolatäti ei osannut sanoa asentoihin mitään ja mainitsi neuvolan imetystukiryhmästä vasta kun puhuin etsineeni tukiryhmiä keskustan alueelta. Kävimme kerran sairaalassa imetystapaamisessa, mutta siellä lähinnä katsottiin perinteisen kehtoasennon imuote. Neuvolan imetystukiryhmässä lopulta vain keskusteltiin ongelmista, eikä ehditty konkreettisesti katsomaan asentoja ja imetysotteita. Olisin kummassakin tapaamisessa kaivannut mahdollisuuksia kokeilla eri imetysasentoja ja vinkkejä miten tehostaa imetystä. Parhaimmat neuvot sain lopulta Imetyksen tuki ry:n Facebook-sivustolta sekä heidän nettisivuiltaan. 

Sinnikkyys kuitenkin palkitsi ja olemme jo pari viikkoa olleet pelkän rintamaidon varassa. Imuotteen kanssa on edelleen silloin tällöin haasteita ja joudunkin välillä maanittelemaan Abua avaamaan suunsa isoksi ennen haukkaamista.. Abun ensimmäiset sanat tulevatkin varmasti olemaan "iso suu!", niin usein joudun muistuttamaan häntä oikeasta tyylistä. Tyylipisteitä ei varmaan edelleenkään saataisi, mutta tuleepahan pikkumies ruokittua.

Haasteellisin imetysasento meillä on jatkuvasti ollut makuuasennossa imettäminen, ja nimenomaan selällään maaten siten, että Abu makaa mahallani. Tällä viikolla vinkkejä googlaillessani löysin muutamia tosi käyttännöllisiä apuvideoita imetysasentoihin, jotka halusin jakaa täälläkin. Olisinpa löytänyt nämä kuukausi sitten, olisi omatkin niska- ja hartialihakset ihan eri fiiliksessä kuin nyt! 

Hyvä imetysasento varmistaa siis optimaalisen imettämisen, jolloin vauva saa parhaiten ja tehokkaimmin imettyä maitoa. Kaikissa asennoissa on muistettava muutama tärkeä asia: nänni pitkälle vauvan kitalakea kohti, vatsa äitiä vasten, ja leuka hiukan kohotettuna.

1) Makuuasennossa selällään imettäminen, ns. biological nurturing.
Tätä asentoa en saanut meillä toimimaan kuin vasta tämän viikon alussa, kiitos tämän videon. Videolla nainen näyttää havainnollisesti mikä on vauvan oikea asento, jolloin lapsella on tukeva olo. Olin aina ihmetellyt miten vauvan pään pitäisi asettua, Abulla aina pää retkahtaa sivulle, eikä hän jaksa kannatella sitä pystyssä. Nyt Abu nojailee päätä mun käsivarteen ja itse voin lepäillä ruokinnan aikana.




2)  Imetys istualtaan, ns. ristikehtoasento (cross-cradle position)
Siinä vauvaa tuetaan oikealla kädellä, jos imetetään vasemmasta rinnasta. Oikea käsi tukee vauvaa niskasta ja vasen käsi on vapaana. Tätä en ole kokeillut, meille sopii paremmin tuo perinteinen kehtoasento.



3) Imetys istualtaan, ns. kehtoasento (cradle position). 
Tämä on varmasti perinteisin imetysasento, joka tulee monille äideille ensimmäisenä mieleen ja jossain määrin luonnostaan. Vauvan päätä tuetaan vasemmalla kädellä, jos imetetään vasemmasta rinnasta. Itselle tämä asento on yleisin imetysasento, vaikka tavallaan samalla vaikein. Imetystyynyistä huolimatta on vaikeaa löytää sellaista asentoa, jossa en jännittäisi niskoja ja hartioita.



4) Istualtaan imettäminen, ns. jalkapalloasento (football hold). 
Tätä asentoa yritin alkuviikkoina etsiessä epätoivoisesti asentoa, jossa kipeät nännit tuntuisivat vähiten kipeiltä. Asennon löytäminen oli epätoivoista kiemurtelua ja lopulta Abun jalat sojottivat ilmaan takana olevaa tukityynyä vasten ja minä nojailin rintojen kanssa eteenpäin yltääkseni Abun suuhun. Ei näin. 



5) Istualtaan imettäminen, ns. koala-asento.
Tämä asento sopii ilmeisesti erityisesti suihkutissi-tapauksille. Vauva istuu hajajaloin äidin reidellä ja ottaa istualtaan kiinni rinnasta. Tätä kokeilimme neuvolan imetystukiryhmässä, mutta ei onnistuttu, ehkä Abun pienen koon takia. Asento on äidin kannalta helppo eikä rasita hartioita tai niskaa, sillä vauvaa ei tarvitse pitää makuuasennossa. Tämä taitaa olla meidän seuraava treenattava asento. 



6) Kyljellään imettäminen, side lying position.
Yöimetykset sujuu lähinnä tässä asennossa, jotta itsekin saan nukuttua. Jos Abu ei nukahda istualtaan imettämisen jälkeen, hänet saa lopulta maidolla tainnutettua tässä asennossa. Otan Abun lähelle itseäni rinnalleni ja laitan yhden tyynyn selkäni taakse tueksi, johon voin nojailla yön aikana. Haasteena tässä on nähdä millainen imetysote Abulla on, varsinkin pimeässä makuuhuoneessa. Sen takia monesti nousen olohuoneen sohvalle asti imettämään, jolloin näen imetysotteen ja Abu syö tehokkaammin.



7) Viimeinen videoklippi sisältää vinkkejä imetyksen ongelmatapauksiin.


Jos sopivan imetysasennon löytämisessä on ongelmia, suosittelen katsomaan nämä ja harjoittelemaan vauvan asettamista oikeaan asentoon. Netti on täynnä imetysvideoita, mutta näistä oli meille hyvä apu, harmi etten löytänyt videoita aikaisemmin!

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä postauksesta!Hyvä löytö nuo videot, ovat tosi selkeitä.

    VastaaPoista