maanantai 2. maaliskuuta 2015

Kuntoilua raskauden jälkeen

Synnytyksestä on kohta 6 viikkoa, ja huomenna lääkärin lopputarkastuksessa koittaa lopullinen totuuden hetki - miten hyvin olen palautunut synnytyksestä. Nyt voikin alkaa vähitellen miettiä urheilemista ja kropan kursimista kasaan.

Kotivaa'an mukaan varressa roikkuu vielä muutama ylimääräinen kilo, jonka toivon saavani pois kesään mennessä. (Bikinikuntoon!) Mitään hullua treenirytmiä en aio suunnitella, vaan palata vähitellen takaisin urheilun pariin ja lisäillä tahtia sekä intensiteettiä oman jaksamisen mukaan. Ennen raskautta, eli heti meidän häiden jälkeen, olin elämäni kunnossa. Kuten kaikki morsiammet, halusin näyttää parhaimmaltani häissämme ja noudatin aika tiukkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota ja urheilin keskimäärin 5-7 tuntia viikossa.  Pyöräilin töihin, lenkkeilin, kävin salilla, ratsastin... Alkuraskaudessa jatkoin samaa urheilumäärää kuin siihenkin asti, vaikka ehkä hiukan kevennettynä. Jätin ratsastuksen kuvioista turvallisuuden takia ja kevensin tahtia muissa lajeissa. 

Nyt kevään liikuntasuunnitelmissa on käydä 2-3 kertaa viikossa reippaalla vaunukävelyllä/juoksulla. Sykkeen saa aika hyvin ylös reippaalla kävelytahdilla kun edessä työntää usean kilon painoista vaunulastia. Lisään joukkoon lyhyitä juoksupätkiä, joiden nopeutta ja pituutta lisään vähitellen. Vaikka meidän Briot eivät olekaan juoksuvaunut, niillä pystyy hyvin juoksemaan lyhyitä pätkiä tasaisella alustalla. Mitään kunnon juoksulenkkiä en tosin lähtisi niillä tekemään. Aloitin lenkkeilyn jo viime perjantaina 45min reippaalla kävelyllä Abun vedellessä hirsiä vaunuissa. Paikoitellen hölkkäilin lyhyesti vaunuja työnnellen ja ihan hyvältähän sellainen kevyt juokseminen tuntui... edellisen kerran hölkkäilin joskus syyskuussa, joten aika rapakunnosta on noustava! Samalla huomasin kuinka keskivartalon lihaksisto on ihan rappiolla ja lantionpohjan lihakset tarvitsevat lisää jumppaa. Piti kunnolla keskittyä pitämään keskivartalo ja muut paikat tiukkoina juoksupätkien aikana.

Vatsalihastreeni saa odottaa vielä jonkin aikaa. Testasin viime viikolla kuinka erillään vatsalihakseni vielä ovat ja tunsin noin sormen levyisen raon lihasten välillä. Odotan vielä hiukan ennen kuin alan treenaamaan mahaa kuntoon. Ennenaikaisesti vatsalihasten jumppaaminenhan voi päinvastoin pahentaa erkaantumista ja jättää lihakset pysyvästi erilleen. Lihasten erkaantuminen kannattaa testata ennen kuin harkitsee treenin alkua, jottei joudu ojasta allikkoon. Samalla kannattaa treenata kunnolla lantionpohjan lihaksia, jotka tukevat koko keskivartaloa.

Kuva
Ilmoittauduin viime viikolla huhtikuussa alkavalle BabyPilates-kurssille. Kurssilla treenataan erityisesti lantionpohjan lihaksia. Samalla se on tälle äidille hyvä keino tavata muita äitejä harrastuksen parissa. Abu on vielä mielestäni liian pieni ryhmäjumppiin, mutta kuukauden päästä ollaan taas vanhempia ja viisaampia.

Kevään treeniohjelma tulee siis sisältämään vaunulenkkejä 2-3 kertaa viikossa, babypilates-kurssi, vatsalihastreeniä, sekä kuntosalia. Kesällä alkaa taas mun hullu harrastus - suunnistus. Siellä vasta tarvitsee juoksu- ja lihaskuntoa, jotta jaksaa nostaa jalkaa ja kiivetä kallioille. Samoin viime kesältä peruutettu estekurssi on siirtynyt tälle kesälle. Ratsastuskin on loistavaa keskivartalon treeniä; keskivartalon lihaksia tarvitsee jos ei halua tippua selästä. 

Aktiivinen kevät tiedossa! Miten te muut äidit olette alkaneet kuntoilemaan synnytyksen jälkeen?

2 kommenttia:

  1. Mä oon ihan uus lukija sun blogissa, sattumalta tänne löysin. Mä oon kans lenkkeillyt paljon ja käynyt äiti-lapsijumpissa sekä itekseni salilla. Ekalla kertaa kiloja tuli 10, jotka lähtivät n. 1,5kk:ssa. Toisella kerralla kiloja tuli vain neljä ja kotiutuessa olin kolme miinuksella. Mä olen pitänyt tärkeänä ns. vauvakilojen pudottamista, koska ennen esikoista painoa oli ennestään liikaa. Tällä hetkellä painan n. 30kg vähemmän kuin esikoisen synnytyksen aikoihin ja olo tietenkin on paljon parempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit blogiini! :-) Hurjasti oot onnistunut vähentämään painoa lasten jälkeen, varmasti heijastuu myös jaksamiseen.. Varsinkin kun kahden lapsen kanssa on väistämättä vipinää ja vilskettä!

      Poista