tiistai 9. helmikuuta 2016

Päiväkotipokeria

Meitä kotiäitejä on patisteltu palaamaan takaisin töihin nopeammin jo muutaman vuoden ajan. Julkisuudessa tuntuu olevan käsitys, että kaikki äidit haluavat olla kotona lapsen ensimmäiset kolme vuotta ja tekevät siihen päälle vielä seuraavan lapsen, jonka kanssa olla kotona seuraavat kolme vuotta. Entä sitten kun äiti haluaakin suhteellisen nopeasti töihin ja laittaa lapsen päivähoitoon?  

Töihin paluun edellytyksenä on toisen vanhemman jääminen kotiin tai lapsen laittaminen hoitoon. Usean mammakaverin puoliso jää äitiysvapaan jälkeen kotiin, kun nainen palaa töihin. Valitettavasti meillä se ei ole mahdollista, sillä mies on perustanut oman yrityksen viime vuoden lopulla ja on aloittamassa liiketoimintaa. Ei ole mitenkään mahdollista jättäytyä siitä nyt pois, ainakaan jos haluamme saada tämän vuoden lopussa kahden henkilön palkan. Ainoa vaihtoehto on siis laittaa Abu hoitoon. 

Naiivina kuvittelin vielä syksyllä, että riittää kun laittaa lapsen päivähoitohakemuksen ajallaan sisään ja sitten saa hoitopaikan, edes jonkinlaisen, jostain suhteellisen läheltä. Shokki olikin suuri kun loppuvuodesta kävin tutustumassa kunnallisissa päiväkodeissa ja kaikkialla viesti oli, että paikkoja ei ole, ehkä vasta elokuussa. Ensisijaisesti haluaisimme Abun yksityiseen, englanninkieliseen päiväkotiin. Kovin monta vaihtoehtoa ei ole olemassa - harvat yksityiset kun ottavat alle 2- tai 3-vuotiaita lapsia. Tietysti on helpompaa hoitaa lapsia, jotka osaavat jo puhua, syödä itse, eivätkä tarvitse vaippoja. Lisäksi kaikki alueen yksityiset ovat joko aivan täynnä tai eivät ota näin pieniä lapsia. Olen laittanut Abun jonoon jo kahteen päivähoitoon, mutta jonottamisesta en suostu maksamaan. Niitäkin päiväkoteja on, joissa jonotus on maksullista. Aika hyvä bisnes!

Hoitorinki ei ole ihan ykkösvaihtoehto, koska en ole varma haluanko omaan kotiin viikoittain useampia lapsia riehumaan ja leikkimään. Toisekseen en ole varma millaiset puitteet pitää olla; pitääkö kaikille hoitolapsille olla lounas ja välipala tarjolla, pitääkö kaikille lapsille olla päiväunipaikka, ja pitääkö hoitajalle tehdä joka päiväksi lounas? Vaikuttaa aika hankalalta järjestelyltä kaiken muun kodinhoidon ja ruokahuollon ohella... 

Olen siis hakenut Abulle kunnallista, puolipäiväistä hoitopaikkaa maaliskuusta alkaen. Olen itse hakemassa uusia töitä, enkä pysty panostamaan siihen täysimääräisesti jos Abu roikkuu lahkeessa tai alkaa huutamaan kun puhun puhelimessa... Sen takia Abu aloittaa päiväkodin maaliskuussa, mutta emme vielä tiedä missä. Ensisijaisen päiväkodin johtaja sanoi suoraan, että Töölön alueelta ei todennäköisesti löydy vapaita paikkoja näin keskellä vuotta. Lähimmät ovat todennäköisesti Ruoholahdessa tai Jätkäsaaressa. Tilanne ei siis ole optimaalinen, mutta tällä täytyy aloittaa ja yrittää löytää parempi ratkaisu syksyllä tai sitten kun hoitotarve on kokopäiväinen. 

Ilmeisesti siis päivähoitopaikka löytyy ainoastaan syksyisin, kun lapsi on vähintään 2-vuotias, jos hoitopaikkahakemus on laitettu sisään jo lapsen synnyttyä... ja jos on varaa/halua maksaa yksityisestä hoidosta. Siinä hallitukselle pähkinä purtavaksi - miten palata töihin jos lapselle ei löydy hoitopaikkaa, ei yksityistä eikä kunnallista?

Millaisia kokemuksia teillä on hoitopaikan hakemisesta ja töihinpaluusta?

5 kommenttia:

 1. Meidän J (1v 4kk) aloitti tammikuussa hoidossa, kun palasin töihin. Päivähoitopaikka löytyi kunnallisesta lähipäiväkodista ja paikasta saimme tietää 1,5kk ennen aloitusta. Päivähoitopaikan hakeminen oli tosi stressaavaa, kun meillekin puhelimitse kerrottiin tilanteen olevan hankala ja lapsen hoitopaikka saattaisi löytyä ties mistä. Täällä Espoossa tilanne on siis myös haastava ja meidän päiväkodissa pienten lasten ryhmäkokoa on jouduttu (väliaikaisesti) nostamaan 12 lapsesta 16 lapseen. Päiväkodin aloitus on kuitenkin sujunut oikein kivasti. Uuteen arkeen sopeutumista on auttanut se, että molemmat vanhemmista tekivät alkuun 4-päiväistä viikkoa, joten hoitopäiviä oli vain kolme per viikko. Tsemppiä teille päivähoitopaikan hakuun :)! T. Marjukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että pk-paikka löytyi läheltä. :-) Samaa minäkin toivon, jos vaikka jostain löytyy puolipäiväpaikka meidän pikkuiselle. Ollaan varauduttu kuitenkin Plan B:llä, ainakin elokuusta alkaen jos oikein huonosti menee. Tsemppiä töihin!

   Poista
 2. Kyllähän se taitaa vähän joka paikkakunnalla olla, rttä parhaiten se hoitopaikka löytyy syksyllä sieltä mistä haluaa, mitä keskellä vuotta. Meillä on siitä hyvä tilanne, ettei tartte vielä alle vuotiast laittaa tarhaan vaikka mulla työt alkaakin huhtikuussa. Mun vanhemmat hoitaa alussa sen kolme-neljä kuukautta ennen kuin mies pystyy pitämään lomien lisäksi isävapaita ja itse teen elokuun loppuun 75%-työjaksoa. Tarkotus olisi nyt keväällä pistää hakemis kunnalliseen päivähoitoon syyskuun alusta alkaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet tosiaan tekee niin että lykkää aloitusta syksyyn. Mies ei voi jäädä kotiin yrityksen takia, enkä voi vaatia vanhempiani hoitamaan poikaani joka päivä.. Perheessä kun on 4 muutakin lastenlasta. :-)

   Poista
  2. Siis tottakai ymmärrettävää ettei aina voi toimia niin, että isovanhemmat hoitaa, meillä muut lapsenlapset kouluikäisiä ja mun vanhemmat jo jääneet töistä pois niin onnistuu :) jos ei onnistus mun vanhempien hoitaa niin meilläkin olisi tarhaan laitto heti edessä, jos siis löytys paikkoja.

   Poista