maanantai 8. joulukuuta 2014

Eksyksissä vaunuviidakossa

Vaunuviidakosta päivää! En tiedä missä oikein ollaan, taidetaan olla hiukan eksyksissä.. 

Lastenvaunujen hankkiminen tuntuu tällä hetkellä Mission (Near) Impossible -tehtävältä. Ominaisuuksia, ulkonäköjä, renkaita, heittoaisoja, kokoja, jousituksia ja hintahaitareita on valittavana niin paljon, että pää on pyörällä. Asiaa ei tietysti auta se, että itsellä on pakonomainen tarve hankkia ne hinta-laatu-suhteeltaan ne parhaat ja juuri meille sopivat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että juostaan kaikki pääkaupunkiseudun kaupat läpi kunnes arvotaan mitkä otetaan. Tämä prosessi siis tapahtuu kaikessa vähän isommassa hankinnassa. Meinasin saada avioriidan aikaiseksi aiemmin syksyllä, kun venkslasin edestakaisin uuden olohuoneen maton kanssa..
 
Vaunuista aina sanotaan hankkikaa omaan elämään sopivat rattaat. Meille sopivat (yhdistelmä)rattaat ovat siis sellaiset, jotka mahtuvat pieneen kotiin (pitkulaiseen eteiseemme), sopivat kaupunkiajoon (asutaan keskustassa), taittuvat pieneen tilaan (mahtuvat pikkuautoomme) ja joissa on kova kantokoppa (ulkonäköseikka). Lisäksi vaunujen ulkonäön pitää miellyttää silmää! Näillä tiedoilla lähdettiin siis vaunukauppoihin tutustumaan tarjontaan. 

Jo pari viikkoa sitten käytiin Ruoholahden Vaunuaitassa. Kaupassa oli muutama muukin lastentarvikeostoksilla. Odottaessamme vuoroamme katseltiin eri vaunumerkkejä ja testailtiin ajettavuutta. Olin kuullut kaupasta vaikka mitä hyvää, mutta meidän kohdalla palvelu ei toiminut. Pyörittiin varmaan puoli tuntia ilman, että kukaan myyjä tuli edes kysymään tarvitaanko apua. Aina myyjillä näytti olevan uusi asiakas edessään. Viimein mies kävi raahaamassa paikalle myyjän, joka esitteli meille vaunumalleja. Parhaat ja meille sopivimmat vaunut kaupassa olivat Brio Smile -yhdistelmät ja Bugaboo Cameleon -yhdistelmät. Kummatkin vaunut tuntuivat ketteriltä ja näppäriltä, Bugaboo ehkä miellytti silmää eniten. Bugaboon hinta kylläkin kauhistutti - yli tonni vaunuista! Kaupassa oli erikoistarjous Briosta, ja mies olisi ollut valmis ostamaan vaunut heti siinä paikan päällä. Ihan niin helppo nakki en tosin ole.. 

Espoon Babycenterissä viime perjantaina saatiin puolestaan aivan päinvastaista palvelua. Myyjä oli aivan uskomattoman avulias, ystävällinen ja kertoi omia vaunukokemuksiaan. Palveluun varmaan vaikutti myös se, että liikkeessä oli meidän lisäksi vain kolme muuta asiakasta. Kerrottiin vaunuvaatimuksemme myyjälle ja hän esitteli meille 3-4 vaihtoehtoa, joista eniten silmää miellytti Mutsyn iGo ja Britaxin Affinity. Brio Smile -vaunut tuntuivatkin yhtäkkiä tosi isoilta näihin kahteen verrattuna! Olin lukenut Mutsyn vaunuista netissä, joten halusin nähdä miltä kiesit näyttävät todellisuudessa. Vaunut olivatkin tosi näppärät ja hyvät, mutta aisan rajoitetut säätömahdollisuudet hiukan vaivasi. Sopiva korkeus minulle olisi ollut jossain kahden säädön välimaastossa. Ei ehkä iso ongelma, mutta muutenkaan vaunut eivät tehneet ihan niin isoa vaikutusta kuin netissä.

Mutsy iGo


Mutsy iGo

Britaxin Affinity puolestaan näytti ja tuntui hyvältä, vaikutti modernilta ja kaikenkaikkiaan vastasi kaikkiin meidän vaatimuksiin. Kopan irrottaminen ja vaunujen taittaminen kävivät tosi helposti. Myyjä kertoi myös, että hänen refluksilapselleen nämä vaunut oliva parhaat sillä jotenkin kuoppamaisempi istuinosa helpottaa refluksilapsen oloa. (Tiedä sitten onko totta, onko jollain kokemusta?) Lisäksi vaunut saisi tilattua erikoisväreillä - meille tietysti tulisi pojalle sopiva voimakas sininen. Kirsikkana kermavaahdon päällä myyjä antoi meille vielä erikoistarjouksen Britax vaunuista, "kun te joka tapauksessa käytte sitten muuallakin vertaamassa". Ihan mahtavaa! Jos Britaxeihin päädytään, ostan ne varmasti BabyCenteristä. Mies olisi tietysti voinut ostaa vaunut samantien.. 

Britax Affinity (turvaistuimella)


Britax Affinity (turvaistuimella)

Eilen käytiin vielä Lastentarvikeessa Vantaan Tammistossa. Tämäkin liike oli lähes tyhjä, joten saatiin heti myyjän huomio. Vaatimuslistamme kuultuaan, myyjä esitteli meille Emmaljunga Vikingit ja Britax Affinityt. Olin ollut jo melkein ostamassa Britaxit Babycenterin kokemuksen jälkeen, mutta yhtäkkiä Emmaljungan vierellä vaunut näyttivätkin muovisilta ja halvoilta... Olikohan niillä esittelyssä joku vanha malli? Emmaljunga tuntui hyvältä ja näppärältä, mutta runko-osa ei vakuuttanut ulkonäöllisesti. Britaxissa miellytti modernilta tuntuva muotoilu, mutta Emmaljungan runko vaikutti jotenkin vanhanaikaiselta. Sanomatta varmaan selvää, että mies olisi voinut suoraan siltä seisomalta ostaa ne Emmaljungat... ;-)No nyt arvon mitä kannattaa tehdä. Jotkut sanovat, että lastenvaunujen tulisi ehdottomasti olla joustavat ja heijattavat - eiköhän tämäkin riipu lapsesta millaisesta menosta tykkää. Toisten mielestä kääntyvät etupyörät ovat pirullinen keksintö eikä niillä pärjää lumisateessa - minusta ne vaikuttavat käteviltä ja elän siinä uskomuksessa, että kaupunki auraa lumet pois kaduilta.  Ensimmäisiä vaunuja ostaessa sitä on tietysti ihan sekaisin mitkä ominaisuudet ovat kriittisiä juuri meille. Erään myyjän sanoin, ei vaunujen välisiä eroja ole niin paljon, kunhan tietää mitä haluaa. Lopulta sitä tietää mikä sopii itselle ja lapselle vasta kun alkaa elämään vaunuvaihetta. No, hirveästi tämä ei lohduta kun pitäisi kuitenkin laittaa monta satasta kiinni vaunuihin.

Suurimmat kysymysmerkit omassa mielessä ovat nämä: 
- Ovatko pienet, kääntyvät etupyörät tosiaan niin kätevät kuin mainostetaan?
- Ovatko Britaxit kestävät ja laatutuotantoa?
- Onko heijattavuudella tosissaan väliä?
- Onko ulkonäöllä väliä (Emmaljungan runkoa mietin..)?

Olisi ihan mahtavaa jos te lukijat osaisitte antaa kullanarvoisia vinkkejä, tai kokemuksia näistä vaunuista!

10 kommenttia:

 1. Emmaljungassa säilyy ainakin jälleenmyynti arvo, meille tuli lankeavat isot city crossit, mutta kauppakäyttöön ollaan etsimässä emmaljungan näppärämmän kokoisia vaunuja (käytettynä kylläkin), mikäli vain löydetään. Meidän vaunupäätös syntyi hyvin äkkiä, vaikka piti alunperin tilata huomattavasti edukkaammat vaunut Saksasta.
  Meillä molemmat tykästyi samoihin vaunuihin yhtä kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin katsellut vaunujen hintoja Saksan nettikaupoista, mutta ei ne kovin paljon halvempia sielläkään ole. Vaunut on pakko tilata/ostaa ennen joulua, mies lähtee jouluksi Intiaan ja tammikuussa pelkään ostosten olevan liian myöhäistä..

   Poista
 2. Itse tässä vielä odotellaan, että päästään testaamaan käytännössä Brio Smilejä. Mutta semmosen vinkin voin kertoa jo tässä vaiheessa, että kun olette päätyneet joihinkin vaunuihin, niin hinnat kannattaa kilpailuttaa. Meillä meni tovi vaunukauppojen kiertelyn ja ostopäätöksen välissä, joten ihan mielenkiinnosta kysyin "päivän hinnan" neljästä liikkeestä sähköpostilla. Lopulta halvin hinta tuli sieltä, mistä saatiin myös parasta palvelua kasvokkaine eli Vantaan VauvaPisteestä.

  Ruoholahden Vaunuaitassa me saatiin valitettavasti myös kysellä myyjän apua. Eikä se tarjouspyyntöön vastaaminenkaan kovin asiakaspalveluhenkinen ollut. Harmillista, kun Helsingin puolella ei hirveän paljon näitä vaunuliikkeitä ole. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! :-) Harmillista tosiaan aina ajella ympäryskuntiin.. varsinkin kun viikolla kaupat menee suht aikaisin kiinni ja joka paikkaan ei viikonloppunakaan ehdi. Täytyypä harkita VauvaPisteessä käymistä!

   Poista
 3. Heips. Mulla sama tilanne. Vaunut pitäisi löytää, mutta budjetti on kovin rajallinen. Siksi olenkin itse ajatellut tilata tuikituntemattomat, mutta ah, niin edulliset vaunut suomalaisesta nettikaupasta, joka toimittaa vaunut suoraan Saksan varastolta. Täältä löytyy, jos jotakuta kiinnostaa... http://preeco.fi/53-kunert-lastenvaunut. Pidäthän meidät ajan tasalla siitä mitä itse valitset. :) Kiva lukea aina kokemuksia muilta samassa tilanteessa olevilta. Helpottaa omaa stressiä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muiden kokemukset todella helpottaa päätöksentekoa! :-) Varsinkin kun niin monesti olen kuullut että vaunujen sopivuuden tajuaa vasta varsinaisessa käytössä.. ja monet kaverit ovat joutuneet ostamaan uudet kun alkuperäiset eivät olleet lopulta sopivia omaan elämään. Olisi toki ihan kivaa kun ei tarvitsisi laittaa turhaan rahaa kiinni vaunuihin..

   Poista
 4. Meillä on ollut vain Emmaljungaa vaikka olenkin päässyt työntelemään myös muiden merkkien rattaita, Emmaljunga vain miellyttää eniten. Vauva-aikana oli Edgen yhdistelmät lainassa mutta vauvan tullessa 6kk ostimme City crossit joista edelleen lapsen ollessa 1,5v pidän erityisen paljon. Noista rattaista en tule luopumaan! Toisina rattaina meillä on pienemmät Scooter S rattaat joita olemme käyttäneet lähinnä kesällä ja kaupoissa kun ne mahtuvat helposti auton takakonttiin. Kesän scootter rullailujen jälkeen otin pitkästä aikaa City crossit käyttöön ja täytyy vieläkin hehkuttaa miten hyvät ne on työntää!

  Minulla rattaiden valintaan vaikutti ulkonakö ja toisten kokemukset. Ominaisuudet on myös tärkeitä seikkoja että Suomen oloissa pääsee liikkumaan, asumme kaupungissa joten täällä tosin on usein tiet niin aurattuja ettei tarvitse pelätä ettei pääse eteenpäin. Yksi tärkeimmistä oli meillä aisan säätö koska olemme miehen kanssa eri pituisia! Halusin myös ostaa rattaat uutena takuun vuoksi mutta käytettynäkin saa varmasti kelpo kärryjä kunhan muistaa tarkistaa miten ne on säilytetty etteivät ole homeessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmaljungahan taitaa olla tosi laadukkaat, että siinä ei voi mennä metsään. Ulkonäkö on itsellekin tärkeä - itsehän niitä päivästä toiseen tuijotan äitiysloman aikana. Muiden käyttäjien kommentit ovat tietysti tärkeät, ilman niitä ainakin minun olisi vaikea päättää mitkä rattaista oikeasti on hyvät.

   Poista
 5. Vinkkinä jos brio smilea meinaat tsekkaa babyland.fi. Ite tilasin pakettihinta 549e, josta tuli -10%. Maksoin siis 494e. Nyt ei kyllä taida olla tarjouksessa.

  VastaaPoista