maanantai 6. huhtikuuta 2015

Pääsiäismatkalla vauvan kanssa

Palasimme maanantaina aamulla Abun ensimmäiseltä ulkomaanmatkalta Tukholmasta. Me vanhemmat olimme helpottuneita ja tyytyväisiä, vaikka emme kovin levänneitä olleetkaan matkan jälkeen. Vauvan kanssa matkustaminen on hyvin erilaista kuin kahdestaan matkustaminen - moni asia pitää miettiä etukäteen ja moneen pitää varautua. Monet tavarat pakattiin mukaan varmuuden vuoksi, sitä kun ei koskaan tiedä missä kakkakatastrofi tai yllättävä kuume tapahtuu.

Matkalle pakattiin mukaan kunnon vaunut - Abu on vielä liian pieni matkarattaisiin ja Tukholmassa on yhtä kylmän kolea kuin Helsingissäkin. Finnairin lennoille saa ottaa vaunut ilmaiseksi mukaan ja ne pitää antaa koneeseen sisälle jo check-in tiskillä. Matkarattaitakaan ei saa ilmeisesti enää ottaa portille asti. Lainasimme kaveriltani Bugaboon valtavan kokoisen kuljetuskassin, jonne saatiin meidän pienikokoiset Briotkin mahdutettua. Kassi itsessään oli tosiaan iso, joten mietin pitkään otetaanko se ylipäänsä matkalle vai käytetäänkö pelkkää muovia suojaamaan rattaita. Nopean kaverigallupin mukaan vaunuja on kuljetettu lennoilla myös pelkässä muovissa tai muovissa ja suojamateriaalissa - ilman hajoamisia. Kuljetuskassi suojaa rattaita muovia paremmin hajoamiselta, joten päädyttiin lopulta lähtemään suksiboksin kokoisen kassin kanssa matkaan. Onneksi isäni pystyi viemään meidät lentokentälle, emme olisi mitenkään mahtuneet pikku-Audiimme kaikkien tavaroiden kanssa. 

Kentällä liikkumista varten olimme vuokranneet Ipanaiselta Tula-kantorepun, jolla mies kantoi Abua tarkastuspisteen läpi ja koneeseen asti. Kantoreppu toimi hyvin, se oli helppo pukea päälle ja saatiin kädet vapaaksi muita kasseja varten. Helsingin turvatarkastuksessa jouduttiin tosin riisumaan nukkuva Abu esille kantorepusta, mutta onneksi paluumatkalla Tukholmassa saatiin kulkea tarkastuspisteen läpi lapsi kantorepussa.Lento itsessään meni helposti, Abu nukkui koko matkan eikä hätkähtänyt koneen ääniä, nousua eikä laskua. Lentoa varten saimme omaan turvavyöhön kiinnitettävän lasten lisäturvavyön, joka oli oltava Abun ympärillä nousun ja laskun aikana. Olin varautunut imettämään, mikäli ilmanpaine olisi aiheuttanut korvakipua Abulle. Kasasimme vaunut käyttökuntoon Tukholman lentokentällä. Pakkaamista varten olimme irrrottaneet takapyörät sekä litistäneet kantokopan ottamalla tukiraudat irti kopan sisällä. Brio oli nopea laittaa takaisin pelikuntoon - muutamassa minuutissa vaunut oli kasassa, Abu otettu irti kantorepusta ja istutettu vaunuihin. Lisäksi käytimme valtavan kuljetuskassin hyödyksemme, ja tungettiin muut laukut kassin sisälle. Näin päästiin kätevästi liikkumaan Arlanda Express -junalla keskustaan ja siitä lähellä sijaitsevaan hotelliin.


Matkustaminen vauvan kanssa oli helppoa, kunhan muisti vain edetä vauvan tahdissa ja ehdoilla. Abu nukkui vaunuissa ja heräili ruokailemaan parin tunnin välein. Imetettyä tulikin lentokentän vaipanvaihtotilassa, Åhlensin perhehuoneessa, Jamie Oliverin italialaisen ravintolan vessassa, Tekniska Museet -museon eteistiloissa... Oma julki-imetysneitsyys oli vielä tallessa, joten hermoilin etukäteen miten imetys onnistuu matkalla. Onneksi sain siskoltani mahtavan hyödyllisen tarvikkeen - imetysessun. Englanniksi tuote on nimeltä nursing cover, ja se näyttää juurikin essulta. Yläreunan rautalanka pitää essun reunan auki niin, että äidillä on esteetön näkymä vauvaan ja ruokailun sujumiseen. Essu helpotti meidän elämää huomattavasti; näin suoraan Abun imuotteen, imetysasennon, sekä miten ruokailu sujui pieneltä mieheltä. Essun avulla imetinkin monessa sellaisessa paikassa missä muuten olisin turvautunut pulloon ja korvikkeeseen.

Miniloma oli siis positiivinen kokemus ja odotetaan jo malttamattomana kesän lomamatkaa. Kesällä Abu on jo todennäköisesti tarpeeksi vanha kevyisiin matkarattaisiin ja säästytään isommilta vaunupakkauksilta.  

2 kommenttia:

 1. Mua vähän jänskättää jo tuleva lomareissu, kun pieni mies ei kantorepuissa viihdy, että miten selvitään kentällä, pitää varmaan hankkia vielä toisenlainen reppu ja alkaa totuttamaan paremmin :)
  Tuota vaunujen kuljetuslaukkua en oo tullu edes ajatelleeksi, täytyykin sitä alkaa pohtimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti vauvat pitää totuttaa kantoreppuun, ja siinä saattaa mennä useampikin kerta. Kannattaa vielä treenailla kotona kantoreppua, ja laittaa vauva sinne syötettynä ja tyytyväisenä ettei itke ihan nälkäänsä ja/tai väsymystään. :-)

   Poista