maanantai 13. huhtikuuta 2015

Pussillinen unihiekkaa, kiitos!

Löytyisipä jostain tästä maailmasta nettikauppa, josta saisi pussillisen unihiekkaa vauvalle - ja äidille! Abu on nukkunut huonosti jo pari viikkoa, heräillen vähintään parin tunnin välein tissittelemään. Aluksi luulin, että käsillä on nyt se kuuluisa 3kk tiheän imun kausi.  Tiheä tissittely on tosin jatkunut jo  reilun viikon eikä imettämisessä näy minkäänlaista muutosta - edelleen syödään 2h välein päivin ja öin. Vielä kuukausi sitten ruokailurytmi oli noin 2.5-3 tuntia, joten ollaan valitettavasti palattu takaisin siihen vastasyntynen ruokailurytmiin. 

Toinen ongelma on nukahtaminen; iltaunille Abu osaa nukahtaa vain tissillle ja pitkän nukuttamiskierroksen jälkeen. Lauantaina illalla, kun nukuttaminen oli kestänyt lähes kaksi tuntia, päätin että nyt on tultava muutos iltarutiineihin. En halua olla yksi niistä vanhemmista, jotka viettävät tuntikausia illasta (ja omasta ajastaan) nukuttamassa lapsiaan. Abu on tietysti vielä pieni vauva, joka tarvitsee vanhemman lämpöä ja läheisyyttä, mutta uskon että nyt jo voidaan totuttaa häntä nukahtamaan myös omaan sänkyyn. 

Tähän asti ollaan nukutettu Abu seuraavan rutiinin mukaan: vaipanvaihto, pyjama ja kapalo päälle, sekä iltaruokinta. Abu on nukahtanut tissille, josta ollaan sitten siirretty Abu kohti omaa sänkyä. Pikkumies on tosin havahtunut hereille omasta sängystään noin 10 minuutin päästä. Tämän jälkeen nukuttamisvuoro on siirtynyt miehelle - alkuun tyynnytellään poika hytkymällä jumppapallon päällä, sen jälkeen istuskellaan sohvalla Abu rintaa vasten. Kun poika näyttää olevan tarpeeksi syvässä unessa, ollaan saatu hänet siirrettyä omaan sänkyyn. 

Tähän rutiiniin on nyt tultava muutos. Olemme tahtomattamme muodostaneet Abulle uniassosiaation, jossa uni tulee vain tissi suussa. Se on johtanut pitkiin nukuttamissessioihin ja omassa sängyssä heräilemiseen. Aloitettiin eilen tottuttamaan Abua uuteen rytmiin - nukahtamaan ilman tissiä suussa. Tarkoitus ei ole pitää mitään perinteistä unikoulua ja siten pyrkiä pidempiin unipätkiin, vaan lähinnä opettaa Abua rauhoittumaan omaan sänkyyn. Meidän vauva on vielä tosi pieni ja tarvitsee fyysisestikin vielä pari kertaa yössä ruokaa.

Totuttelu ei tosin alkanut hyvin... Eilen ennen kahdeksaa aloitettiin yövalmistelut ja imetin Abun. Siihen rinnalle se taas uuvahti, mutta tyypilliseen tapaan havahtui hereille kun saatiin hänet omaan sänkyynsä. Yritettiin pitää häntä omassa sängyssä, mutta huuto yltyi liian kovaksi. Tassuteltiin, nostettiin syliin rauhoittumaan, ja kun oli rauhoittunut laitettiin takaisin omaan sänkyyn. Tätä toisteltiin kolmen tunnin ajan.. Aina omassa sängyssä alkoi kova huuto, vaikka oli jo rauhoittunut syliin. Lopulta yhdentoista maissa totesin, että itku johtuu väsymyksen lisäksi jo varmaan nälästä. Imetin Abun uudestaan ja sen jälkeen siirrettiin väsähtänyt poika omaan sänkyyn, jossa pidettiin muutama minuutti käsiä napakasti Abun mahan päällä. Tähän poika lopulta nukahti.

Ensimmäisen yöruokinnan hoidin tavallisuudesta poiketen sohvalla, jotta Abu saa varmasti mahansa kunnolla täyteen kummastakin rinnasta. Kylkiasennossa sängyllä ruokittaessa tuntuu, että me kummatkin nukahdamme ennen kuin maha on kunnolla täynnä. Siirsin Abun takaisin omaan sänkyyn, ja muutaman minuutin silittelyn jälkeen poika nukahti. Oma kroppa ja päänuppi tosin kävi ylikierroksilla, enkä saanut unta vaan valvoin sen pari tuntia kunnes Abu heräsi jälleen ruokailemaan. Tässä vaiheessa otin poitsun suosiolla väliimme, jotta saisin itsekin unta.

En tiedä saavutettiinko mitään edistystä viime yön pelleilyllä, mutta jatketaan johdonmukaisesti Abun laittamista omaan sänkyyn. Ehkä vähitellen nukkumisesta omassa pesässä tulee rutiini, josta ei enää tarvitse taistella.

Millaisia nukuttamiskeinoja teillä on? 

3 kommenttia:

 1. Meillä täällä on seitsemän viikkoinen tyttövauva ja meillä nukkumaan mennään juurikin omaan sänkyyn. Illalla 22.00- 23.00 välissä siirrytään meidän sänkyyn ja syötän tytsyn mahdollisimman täyteen. Sitten siirretään tyttö omaan sänkyyn ja jäädään itse lukemaan kirjaa tai lehteä viereen (meidän sänky on siis tytön sängyn vieressä). Tyttö nukahtaa yleensä 10-30 min päästä kun on itsekseen hetken touhuillut ja minä nostanut tutin muutaman kerran suuhun :) Tämän jälkeen hän nukkuu parhaimmillaan 6 tuntia ja sitten herään pikkuisen ähisten sängyssä. Nostan sitten nyytin sängystä, vaihdan vaipan ja syötän hänet. Tämän jälkeen pidän tyttöä sylissä 20 min mahdollisimman pysty asennossa kun meillä on tuota puklailu ongelmaa :/ Tässä kohtaa tyttö on jo uninen, joten siirrän hänet omaan sänkyyn. Tämän jälkeen unta riittää noin 2-3 tuntia, jonka jälkeen nostan nyytin syömään toisen rinnan antimet ja sitten nukahdetaan viekukkain muutamaksi lisä tunniksi :) Tälläinen meillä on rytmi nyt ollut pari viikon... Toivottavasti jatkuu yhtä mukavana :D
  Toivottavasti teilläkin löydetään uusi kiva rytmi, jotta saatte molemmat nukkuttua! Kyllä se vaan niin paljon tekee kun yhdenkin yön molemmat nukkuu hyvin...Tulee ihan uusi ihminen fiilis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaapa helpolta.. ! :-) Toivottavasti päästään samantyyppiseen rytmiin. Oma vikahan tämä on kun ollaan totutettu poika tietynlaiseen nukahtamiseen. Ehkä se on tässä vaiheessa vähän helpompi muuttaa rutiinia kuin sitten 8 kka vanhana. Toivottavasti..

   Poista
 2. Toivottavasti olette löytäneet hyviä rutiineja! Piti tulla kommentoimaan jo aiemmin, mutta en ole millään ehtinyt. Meillä toimii tosi hyvin se, että vauva rauhoitetaan sivelemällä hellästi pyörivin liikkein vauvan poskea pehmopupun pehmeällä korvalla. Se tuntuu vauvasta niin ihanalta, että rauhoittuu helposti ja nukahtaa parissa minuutissa - ja nukuttaja voi olla joku muukin kuin äiti. Vauva reilu 2kk.

  VastaaPoista