keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Kestovaippakokeilua

Raskausaikana suunnittelin käyttäväni vauvalla kestovaippoja ihan ekologisista syistä. Vaippoja kuluu nimittäin vauvan parin vuoden vaippa-aikana ihan uskomattomat määrät ja yhdenkin vaipan maatuminen kestää satoja vuosia... Meidänkin osalta vaippakasa olisi siis aika hurja. Vauva-arjen alkaessa kestoilun tavoitteet olivat vielä mielessä, mutta suunnittelin aloittavani vaippakokeilun sitten joskus myöhemmin... Sitten kun väsymys hellittää, kun Abu kasvaa hiukan, tai kun tajuan millainen kestovaippa olisi meille paras.

Tähän mennessä en ollut vielä ehtinyt oikeasti harkita kestoilun aloittamista, kunnes eteeni ilmestyi vaippoja. Nyt ei enää ollut tekosyitä kestoilun lykkäämiselle, sillä siskoltani oli kolmen lapsen jäljeltä jäänyt kassillinen kestoja seuraavalle vauvalle. Otinpa testikäyttöön pari pienintä AIO-kestoa (all in one) ja pari froteista lisäimua, joten eilen ja tänään kokeiltiin Abun ensimmäisiä kestoja.  
Kestovaipoissa on erityisen tärkeää, että koko on sopiva ja vaippa istuu napakasti jalkojen ympärillä ohivuotojen estämiseksi. Abu on aina ollut hoikka poika, mutta onneksi nämä pari kestovaippaa ovat tarpeeksi pieniä ja istuvat täydellisesti. Vaippakuoren sisään tulee froteeimu ja leveät tarrakiinnitykset pitävät huolen kunnollisesta kiinnityksestä. 

 

Vaippa tuntui hyvältä ja tukevalta.. mutta paksulta! Abun haaroissa oli iso pullottava vaippa, eivätkä normaalisti päällä olevat housut mahtuneetkaan jalkaan. Oli pakko turvautua laatikon pohjalla olleisiin epämääräisiin pussimallisiin housuihin. Sama ongelma oli bodyn suhteen - normaalisti päälle mahtuva body olikin liian lyhyt jalkojen välissä pullottavan paksun keston takia. Onneksi kaapin pohjalta löytyi malliltaan isompi ja leveämpi body kestojen testikaveriksi.Eilisen illan testikierros kesti muutaman tunnin ja seuraavan vaipanvaihdon yhteydessä oli aika tarkistaa miten vaippa toimi käytössä. Valkoisessa bodyssa näkyi hento läikkä, pissa oli vuotanut hiukan vaipan ohi. Body meni suoraan pyykkiin. Kakan yritin huuhdella lavuaarissa ennen pesua, mutta vaipan pintaan jäänyt kakka ei suostunut irtoamaan valuvan veden alla. Onneksi pesuun oli valmiiksi menossa 60-asteista pyykkiä, joten heitin vaipan ja imun samaan satsiin. Jos pyykinpesu ei olisi ollut ajankohtainen, olisi vaipalle pitänyt keksiä joku tiivis säilytyspaikka odottamaan seuraavaa koneellista.

Tänään aamupäivä tulos oli vieläkin surkeampi. Abu istui sitterissä ja kitisi. Makasi leikkimatolla ja kitisi. Lopulta tajusin että kastunut kestovaippa oli se, joka Abua vaivasi. Jostain syystä kestovaipan pinta oli kostunut pissasta, ja kostuttanut Abun uuden Tukholmasta ostetun bodyn. Tämäkin vaatekerta meni suoraan pyykkiin.

Ensimmäinen kestovaippakokeilu ei ollut mikään suuri menestys, mutta en vielä heitä toivoani. Edes yhdenkin vaipan korvaaminen kestolla on ympäristölle hyvä. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla vaippaan laitettavia mikrokuituliinoja, jotka pitävät hiukan paremmin kosteutta ja joiden mukana kakan saa heitettyä suoraan roskiin.  

Kestoiletko sinä? Minkä merkkiset kestot ovat toimineet arjessa parhaiten?

2 kommenttia:

  1. Käytän kestovaippoja parhaillaan viidennellä lapsella. Asia vaatii tosiaan harjoittelua mutta kun oppii vaikka vähän erehdysten kautta niin kyllä se palkitsee kun ei tule roskaa ja ainakin käytetyillä ja useita lapsia kiertäneillä lapsilla homma on ihanan edullista. Lapset ovat erilaisia niin pissaajina/kakkaajina sekä malliltaan. Suosikkivaippojani ovat sisätäyttövaipat (istuvat hyvin ja voi täyttää miten haluaa) ja kuoret/villahousut sekä PUL-taskuvaipat. Tarkoitit varmaan postauksen lopussa hoitoliinaa? Mikrokuitu käy imuksi vaipan sisään mutta ei ihon lähelle (imee kaiken kosteuden lähetään :/)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, taitaakin olla hoitoliina nimeltään! :-) Luinkin jostain ettei mikroliinaa pitäisi laittaa ihoa vasten.. Kiitos korjauksesta. :-)

      Poista