sunnuntai 30. elokuuta 2015

Soseruokailua

Abu on syönyt soseita jo pari kuukautta. Otettiin pieni varaslähtö soseisiin, lähinnä huonon painokehityksen takia, vaikka alunperin olisin halunnut imettää puolen vuoden ikään asti. Täysimetys ei onnistunut, joten aloin tarjoamaan pieniä makuelämyksiä jo vajaan 5kk iässä. Nyt syödään jo rutiinilla 5 annosta kiinteitä päivässä. Aamuisin ja iltaisin puuroa hedelmäsoseella, välipalalla aamupäivällä ja iltapäivällä hedelmä- tai kasvissosetta ja lounaaksi keskipäivällä tukevampi annos, jossa on lihaa tai kalaa. 

Aamupuuron antaminen aloitettiin Hollen luomu Riisivellillä. Jauhepuuro on todella helppo tapa tehdä vauvalle puuro - jauhe sekoitetaan kuumaan veteen ja annos on valmis minuutissa. Tuo riisipuuro itsessään on aikamoista mautonta liisteriä, joten sen kanssa Abulle maistuu yleensä puolisen purkkia hedelmäsosetta. Riisipuuron jälkeen olemme syöneet vaihtelevasti tattaripuuroa, ohrapuuroa ja kaurapuuroa. Tattaripuuro ei todellakaan ollut Abun herkkua ja suoraan sanottuna omaankin suuhun se maistuu aikamoiselta sahanpurulta!
 
Tattaripuuro itsetehdyllä mustikkasoseella


Abulle maistuu myös äidin tekemä ihana persikkainen kaurapuuro. Tämä puuro sopii pienellekin vauvalle, sillä se soseutetaan sileäksi sauvasekoittimella. Puuroon ei tarvitse lisätä erikseen enää soseita, sillä persikka tuo siihen mukavan makeuden.


Persikkainen kaurapuuro
2dl vettä
Vajaa 1dl kaurahiutaleita
 Puolikas persikka kuutioina

Kiehauta vesi. Lisää kaurahiutaleet ja pilkottu persikka. Anna kiehua hiljalleen n. 15 minuuttia kannen alla. Sekoita silloin tällöin, ja lisää vettä tarvittaessa. Soseuta valmis puuro sauvasekoittimella ja tarjoa!

Lohta ja parsakaalia

Kesäaikana on ollut ihana aloittaa soseiden maistelu - kaupaat pursuavat tuoreita hedelmiä ja marjoja. Mökkimaisemat ovat myös täynnä herkullisia ja terveellisiä marjoja. Olen soseuttanut Abulle persikoita, kirsikoita, päärynöitä, itse poimittuja mustikoita ja mustaherukoita sekä mansikoita. Kesän tuoreista päärynöistä saa uskomattoman makeaa sosetta, joka on Abun herkkua. Poika syö kaikkia ruokia ylipäänsä tosi hyvin, suu aukeaa aina kiltisti lusikan edessä, mutta pojalla on yksi inhokki... tuore mansikka! Tarjosin itse poimimiani mansikoita soseutettuna, mutta poika vain irvisti. Hassu poika - mansikat kun on kesän parhainta herkkua!

Soseet ovat siis maistuneet hyvin eikä mitään varsinaisia allergioita ole ilmaantunut. Samaan aikaan kiinteiden syömisen kanssa Abun rintakehään on kuitenkin ilmestynyt kutiava ihottuma, joten joku ruoka-aine aiheuttaa lievää ihoreaktiota. Alussa maisteltiin ruokia yksitellen juuri allergioiden takia, mutta en osannut yhdistää ihottumaa mihinkään tiettyyn ruokaan. Kananmunan maistelun jälkeen ihottumaa ilmaantui myös selkään, joten se on nyt ollut jäähyllä hetken aikaa. Toisaalta ihottuma kaulassa pysyy, ja on jopa hiukan levinnyt selkään asti. 

Broileria, porkkanaa ja bataattia persiljalla

Teen suurimman osan suolaisista soseista itse. Emme miehen kanssa itsekään syö eineksiä, joten miksi tarjoaisin valmisruokia lapsellemme. Hedelmäsoseet ostan pääsääntöisesti valmiina, vaikka olen jonkin verran kesäsesongin hedelmiä ja marjoja soseuttanut Abulle. Kasvissoseita on niin helppo tehdä, että ne teen lähes kaikki itse. Liha- tai kalaruuissa on enemmän sotkemista (ja se lihan keitto on jotenkin aika ällöttävää), joten valmiita ruoka-annoksia on tullut ostettua jonkin verran. Ongelmana on myös meidän pieni pakastin, joten en voi kerralla edes tehdä kovin suurta määrää ruokaa pakkaseen, enkä monta kertaa viikossa jaksa alkaa soseurakkaan. Viime aikoina olen ollut armollisempi itselleni... kaiken unikouluttamisen ja oman väsymyksen takia olen turvautunut kaupan soseisiin aiempaa enemmän. Nyt kun Abun istuminen alkaa parantumaan, voidaan aloittaa varsinainen sormiruokailu.

Soseiden tekeminen on tavallaan hauskaa, sillä voin kokeilla erilaisia uusia ruokayhdistelmiä. Toisaalta välillä alkaa mielikuvitus loppua, aina ei haluaisi tehdä samoja bataatti-peruna-kevätkurpitsa yhdistelmiä. Seuraava uusi kokeilu tulee olemaan pasta - niitä voi pieni sormiruokailija hyvin napsia omaan suuhun itsekin ja äiti voi keskittyä omaan ruokailuunsa.

Mikä on oma sose-suosikkireseptisi ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti