keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Vauvavakuutus ja muuta byrokratiaa

Loistava fiilis, tänään olen saanut aikaiseksi kaikkea vaivalloista, mutta tarpeellista byrokratiaa - vauvavakuutuksen sekä vanhempainrahan hakemuksen. Vielä on työpaikalla selvitettävä äitiyslomalle lähdön yksityiskohdat, mutta sitä varten tarvitsen päätöksen Kelalta. Pari viikkoa deadlineen, joten aika hyvällä mallilla ollaan ja toivotaan vain suhteellisen ripeää käsittelyä Kelalta.

Vauvavakuutuksen hankkiminen  on meille ollut aivan ehdoton juttu, niin paljon olen kuullut korvatulehduskierteestä kärsivistä lapsista (ja äideistä), joiden elämän on käytännössä pelastanut vakuutuksen mahdollistamat yksityiset lääkärikäynnit.

Äitiysblogi
Kuva

Pyysin tarjouksia Pohjolalta, Ifiltä, Fennialta, ja LähiTapiolalta - viime hetkellä sillä käytännössä vakuutus on hankittava 3kk ennen laskettua aikaa. Vakuutusten vertailu on sellainen suo, jossa on mahdotonta yks-yhteen vertailla vakuutusten kattavuutta, ehtoja, omavastuuta ja hintoja. Toisaalla tarjotaan könttäkorvaus sairauden tai tapaturman koittaessa, toisaalla korvataan pelkkiä hoitokuluja.

Ensimmäisenä saimme Pohjolalta tarjouksen, joka hämmästytti minua sisällöltään ja kalleudeltaan - kunnes sain muiden yhtiöiden tarjoukset. Pohjolan tarjous koostuu monesta eri vakuutusosiosta, jotka kukin korvaavat erityyppisiä kuluja. Vuosihinta vakuutukselle, kaikkien mahdollisten bonusvähennysten jälkeen, oli runsaat 400€. Eri vakuutusosien hintoja ei ensimmäisessä tarjouksessa eritelty, mutta pyysin ne jälkikäteen. Haluan tietää mistä maksan. Tarjoukseen kuului hoitoturva, ns. perusvakuutus, ja lisähoitoturvan eri osioita.
  • Hoitoturva
  • Tuki- ja liikuntaelinterapian kulut (kattaa mm. fysioterapeutin, naprapatian, osteopatian, yms kuluja)
  • Toiminnallisen terapian kulut (kattaa mm. toiminta- tai puheterapeutin, sekä neuropsykologin kuluja)
  • Psykoterapian kulut
  • Erityiskulut (kattaa mm. suonikohjujen ja luomien poisto, rintojenpienennysleikkaus, ravitsemisterapeutin vastaanotot yms kuluja)
  • Kotisairaanhoitokulut (kattaa mm. lääkärin tai sairaanhoitajan kotona suoritetut tutkimus- ja hoitotoimenpiteet)
  • Kotiapukulut (kattaa lastenhoitopalvelu- tai henkilökohtaisen avustajan kuluja)
  • Kodin muutostyökulut (kodin muutostyöt, joita tarvitaan sairauden tai vamman takia)
  • Hammasturva
Aika kattava lista korvattavista kuluista... Meille tärkeintä on, että päästään tarvittaessa lääkäriin jonottamatta lapsen sairastuessa ja että mahdollisen (koputtaa puuta...) pysyvän sairauden aihettamia kuluja katetaan. Karsin lisäkuluista muutamia osia, ja sain tarjouksen uuden hinnan alle 400 euroon. 

Ifin tarjous oli hieman erilainen kuin Pohjolan. Vakuutus käytännössä jakautuu kahteen osaan: odotusajan vakuutukseen ja lapsuusajan vakuutukseen. Tämä tarjous koski vain odotusajan vakuutusta, jota voidaan jatkaa lapsuusajan vakuutuksella lapsen synnyttyä. Odotusajan vakuutuksen hinnaksi tulisi reilu 150€, lapsuusajan vakuutus maksaisi vajaa 500€. Ifin tarjous erosi Pohjolan tarjouksesta sillä, että se sisältää könttäkorvauksen jos lapsella on vakava sairaus tai joutuu onnettomuuteen. Tämä antaa joustavuutta käyttää rahat tavalla joka meille sopii, jos lapsen terveys vaatii erikoistoimenpiteitä tai -hoitoa. Pohjolan vakuutus on tässä suhteessa joustamattomampi - vakuutuksesta maksetaan vain niitä hoitoja mistä on maksettu.

Tapiolan vakuutustarjous oli samantyylinen kuin Ifin; könttäkorvaus sairauden tai tapaturman varalta, sekä kuoleman varalta. Korvaussummat olivat tosin isompia, ja omavastuumaksut hiukan pienempiä. Hinta tosin oli aikamoisen suolainen, reilu 550€. Lisäksi jouduttaisiin ottaamaan kotivakuutus samasta paikasta, eli siirtämään se nykyisestä vakuutusyhtiöstä. Nyt ei jaksa alkaa kilpailuttamaan vakuutuksia, joten Tapiola putosi heti pois vertailusta. 

Fennian tarjous tuli toisen tarjouspyynnön jättämisen jälkeen vähän myöhemmin - postitse! Ihan käsittämätöntä nykyisellä internet-ajallla.. Fennian tarjous käytännössä myös vaati, että olisimme keskittäneet vakuutuksia heille. Heitin tarjouksen sivuun aikalailla samantien.

Lopulta päädyttiin ottamaan vakuutus Pohjolalta. Siihen vaikuttivat muutamat eri tekijät. Ensinnäkin, saimme hinnan hyvinkin kilpailukykyiselle tasolle muutaman osion karsimisen jälkeen. Toiseksi, Pohjolan omavastuut olivat kilpailijoihin verrattuna alhaisimmat. Omavastuu on hoitoturvasta vain 100€/vakuutuskausi, verrattuna esimerkiksi Ifiin, jossa omavastuu on 150€/kausi ja sen päälle aina 15% kustannuksista. Kolmanneksi, asiointi oli helppoa ja suhteellisen nopeaa. Tein tarjouspyynnön verkkopankissa, tarjous tuli sähköisessä muodossa, sain kysyttyä lisätietoa ja tarkennuksia nettipalvelun kautta ja lopulta keskustelin vielä puhelimitse vielä viimeisistä kysymyksistä. (Tämä ei ole maksettu mainos, vaikka Pohjola ihan mielellään voi alentaa vakuutuksemme hintaa.. ;-) )

Toivottavasti emme joudu käyttämään vakuutusta, mutta kaikkeen on hyvä varautua. Nyt voi huoletta taas keskittyä hauskempiin asioihin - kuten äitiyspaketin odottamiseen. Hakemus on hyväksytty ja paketin pitäisi saapua parin viikon päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti