perjantai 21. marraskuuta 2014

Sokerirasitus & neuvolatarkastus

Huh, viikko on mennyt aika hujauksessa. Töissä on ollut kiire, aamuisin on ollut raskauteen liittyviä tarkistuksia ja illat ovat olleet täynnä puuhaa ja kursseja. Onneksi tänään iltapäivällä lennetään viikonlopuksi Wieniin - ohjelmassa on  herkuttelua joulumarkkinoille ja kaupungin fiilistelyä! Olin Wienissä vaihdossa keväällä 2007, joten kaupungilla on erityinen paikka sydämessäni. <3 Todennäköisesti matka on viimeinen aikuisten viikonloppu seuraavaan 18 vuoteen.. tai ainakin seuraavaan 10 vuoteen.

Kävin vihdoin viime viikolla sokerirasituksessa. Neuvolan terkkari antoi jo ensimmäisellä tapaamisella lähetteen sokerirasitukseen, vähän varmuuden vuoksi. Raskausdiabetekseen altistavia tekijöitä ovat ylipaino, suvussa oleva taipumus diabetekseen, ikä yli 40v, ja aiempi raskausdiabetes. Omalla kohdallani sukurasite on ainoa altistava tekijä, sillä  veljelläni on ykköstyypin diabetes.

Ohjeiden mukaisesti paastosin 12 tuntia ja suuntasin heti aamusta korttelin päähän HUSin labraan. Syömättä oleminen ei tuntunut mitenkään pahalta, päinvastoin nykyään syömisestä tulee tukala olo. Testeihin meneminen jännitti hiukan, olin lukenut kaiken maailman tarinoita pahoinvoinnista ja pyörtymisistä. Hoitaja otti ensimmäisellä verikokeella paastoarvot ja antoi juotavaksi ison tölkin makeaa glukoosijuomaa. Neste meni kurkusta alas aika helposti, vaikka juoma maistui ällöttävältä ylimakealta mehutiivisteeltä. Istuskelin käytävällä lukemassa lehteä, kunnes puolen tunnin päästä se iski - kamala heikotus ja huono olo. Pyörin tuolillani ja suosituksista huolimatta oli pakko ottaa muutama hörppy vettä olon parantamiseksi (eli tosin kauheasti auttanut). Toisen verikokeen aikana heikotti jo reippasti, mutta onneksi näytteen jälkeen olo alkoi helpottamaan. Viimeinen verikoe menikin rutiinilla ja pääsin kotiin ruokailemaan.

Kuva
Alkuviikon neuvolatarkastuksessa sain sokerirasituksen tulokset - alitin raja-arvot kirkkaasti. Toisen verikokeen tulokset olivat jopa yllättävän alhaiset verrattuna raja-arvoon, ilmeisesti eivät kuitenkaan niin alhaiset että antaisivat aihetta huoleen. Edellisestä kerrasta massaa oli tullut vajaa 3kg lisää, raskauden aikana paino on siis noussut noin 6kg. Toivottavasti viimeinen kolmannes ei yllätä lisäpainolla ja turvotuksella. Ainoa terveydenhoitajan kanssa keskustelema ongelma on jatkuvasti kipeytyvä häntäluu, johon ei todellakaan auta toimistotyö. Terkkari käski pitämään lentosukkia ja kävelemään usein lennon aikana. Ilmeisesti veritulpan riski on raskausaikana suurempi kuin tavallisesti. Veritulppaa enemmän jännittää kuinka paljon jaksan kävellä ympäri kaupunkia.. Onneksi Wien on täynnä ihania kahvisalonkeja! 

Mukavaa viikonloppua kaikille! 

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti teidän reissu sujui mukavasti! Tsemppiä jatkoon :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matka oli ihana irtiotto arjesta. :-) Kierrettiin kaikki suurimmat joulumarkkinat läpi. Jaksoin yllättävän hyvin kävellä koko päivän, vaikka iltaisin sitten iskikin kova väsy.

      Poista