keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Lapsen kanssa lomalla - resort vai BnB?

Kesäksi on taas suunnitteilla jonkinlainen matka Etelä-Eurooppaan, varmuudeksi jos Suomessa on karsean kylmä. Edelliset kesälomat vietettiin Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa, joten vuorossa voisi olla vaikka Portugal!

Me emme miehen kanssa ole mitään rantaleijonia, jotka jaksavat maata tuntikausia palvomassa aurinkoa. Itse olen niin vaalea, että palan helposti muutaman päivän auringonoton jälkeen. Vietämme lomaa mieluummin tutustumalla paikallisiin nähtävyyksiin ja alueen kulttuuriin (ja ruokaan!), kuin makaamme biitsillä. Olemme siis yleensä yhdistäneet matkaan pari päivää suuremmassa kaupungissa ja vajaan viikon vuokratalolla

Viime kesänä oli ensimmäinen kunnon matka Abun kanssa, ja matka oli suoraan sanottuna aika rankka. Vauvan rutiinit eivät katoa mihinkään loman aikana, vaan ruuan, vaipanvaihdon ja päikkäreiden tulee toimia kuten kotonakin. Se siis tarkoitti vuokratalolla jatkuvaa kokkaamista, siivoamista, nukuttamista ja kakkavaippojen viemistä ulos. Kuulostaa arjelta Suomessa. Tietysti erona oli se, että maisema oli parempi, ulkona oli lämpimämpi ja ruoka oli parempaa. 

Tänä kesänä on edessä se suurin kysymys - miten vietämme lomaa lapsen kanssa? Abu ei ole enää pieni, mukana raahattava vauva, joka vain nukkuu ja möllöttää sylissä. Ensi kesänä hän jo juoksee pitkin pihoja (ja me hänen perässään), tahtoo uimaan ja tahtoo varmasti tehdä montaa asiaa oman mielen mukaan (uhmaikä tuntuu välillä puskevan jo nyt päälle). Olisiko siis helpompaa vaan maata biitsillä ja raahautua valmiiksi katettuun buffet-pöytään, kuin autoilla pitkin Portugalin maaseutua ja tapella lapsen kanssa ravintoloissa? Kummassakin vaihtoehdossa on puolensa!All-inclusive resort rannalla
Monen ystävän perhematka tarkoittaa nimenomaan tällaista: puoli-/ysihoito isossa hotellissa rannan läheisyydessä. Minulle tällainen matka on aina ollut kauhistus; en maksa satoja euroja syödäkseni kalapuikkoja ketjuhotellissa muiden ulkomaalaisten kanssa. Perheellisen näkökulmasta resorteissa on tosin monia hyviä puolia: valmiit ruuat, puuhaa lapsille, ja rentoutumista. Monessa isommassa hotellissa vanhemmat lapset voi jopa laittaa jonnekin puuhakerhoon muutamaksi tunniksi. 

Toki resort-loma poistaa ruuanlaiton ja siivoamisen tarpeen, mutta se toisaalta rajoittaa monia muita asioita. Omaa tilaa on vain hotellihuone ja oma pyyhe rannalla. Lapsen päikkärin ajaksi on oltava hotellihuoneessa, hiirenhiljaa, koska 15-kerroksisessa hotellissa et voi häipyä altaalle itkuhälyttimen päähän. Lapsen nukkumaanmenon koittaessa huoneessa on oltava, ja taas hiirenhiljaa. Lisäksi hotellissa on kymmenittäin muita perheitä, jotka aiheuttavat meteliä ja sotkua. 

Kuin olisi viikon ruotsinlaivalla syömässä buffetista kuorittavia katkarapuja ja oleskelemalla pallomeren luona, vai?

Bed & Breakfast     
En usko, että vuokraamme tänä kesänä taloa, vaan resortin vaihtoehto on todennäköisesti pieni B&B jossain Portugalin maaseudulla. Tykkään viettää lomaa rauhallisella alueella, keskellä autenttista elämää ja kulttuuria. Haluan kokea paikallisen maan elämäntyylin, ruokakulttuurin ja nähtävyydet. Senhän takia matkustan

B&B:ssä oman huoneen lisäksi on yleensä jonkinlainen yhteinen olohuone, tai muu oleskelutila, jossa voi viettää aikaa. Muutenkin B&B:t ovat pienempiä kuin hotellit ja lapsen voi tarvittaessa jättää yksin ja istua itkuhälyttimen etäisyydellä ulkona. Teimme näin viime kesänä kun vietimme viimeiset pari yötä pienessä B&B:ssä Espanjassa. Laitoimme Abun nukkumaan päikkäreitä, ja istuimme ikkunan toisella puolella, uima-altaan reunalla pojan unien ajan. 

Majoituspaikka pitää tosin valita huolella, jotta B&B tarjoaa jotain viihdykettä lapsille. Abu on ensi kesänä jo sen verran iso, että leikkipaikka tulee olemaan tarpeen. Resort-hotellissa olisi mahdollisuus valita puoli/täysihoito, kun taas yleensä B&B:ssä on tarjolla vain aamiainen ja muut ruokailut täytyy hoitaa itse. Tämä tarkoittaa ravintolakäyntejä.. Abu ei ole maailman kärsivällisin istumaan pitkiä aikoja ruokapöydässä ilman jatkuvaa huomiota, leluja ja pelejä. 


    
Millaisia kokemuksia sinulla on resort-lomista
Onko lapsen kanssa hankalaa matkustaa?

4 kommenttia:

 1. Me oltiin viime vuonna kaksi kertaa reissussa pari viikkoa, molemmilla kerroilla oltiin hotellissa toinen oli all inclusive ja toiseen sisältyi aamiainen. Turkissa all inclusive hotellissa pikkumiehellä riitti viihdyttäjiä ruokailujen aikana, mutta jotenkin se kellon mukaan syöminen ei meille aikuisille niin istunut, päikkärit nukkui pääsääntöisesti vaunuissa, missä sitten silloin satuttiin olemaankaan.
  Toisella kertaa nukkumiset aika pitkälti samalla kaavalla, mutta ruokailut pelkästään ravintoloissa ei varmaan olisi onnistunut ilman isovanhempien vahti apua.

  Tänä vuonna on tarkoitus lähteä kolmeksi viikoksi all inclusive lomalle Kreikkaan, auto vuokrataan muutamiksi päiviksi ja mukana on tällä kertaa kaksi alle kaksivuotiasta, joten nähdään tämä meille toimivimpana ratkaisuna, ehkä se loma tuntuu enemmän lomalta, kun ei tarvitse murehtia syömisiä ja juomisia, mutta voi halutessaan käydä kuitenkin ulkona syömässä, jos siltä tuntuu. Liikkuvaisempi lapsista pääsee isin kanssa altaalle ja vähän tietenkin rannalle, tietenkin joutuu vähän katsomaan, että hotellilla on myös jonkin sortin leikkipaikkaa tarjolla,että saa enemmän virikkeitä.

  Alunperin kuitenkin haaveilin, että lähdettäisiin koko perheen voimin autolla kiertämään Eurooppaa, mutta tuo taapero ei varmasti viihtyisi pitkiä automatkoja paikoillaan, eikä se loma tuntuisi sitten enää lomalta, jos olisi lähes pelkkää kiukuttelua takapenkillä. Meillä tällä hetkellä muutenkin autoilu aiheuttaa pikkumiehellä lähinnä pahaa mieltä, jos näin ei olisi niin toki voisi miettiä ihan erilaista lomaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se taitaa olla että lomat muuttavat vähän muotoaan kun lapset ovat pieniä. En vielä haluaisi luovuttaa ajatusta omasta lomasta, mutta katsotaan miten päätetään tehdä! Teidän kolmen viikon Kreikan loma kuulostaa ihanalta!

   Poista
 2. Samojen pohdintojen äärellä. Meillä tosin mukana 1-vuotiaan lisäksi pari esiteiniä, joten toiveita ja tarpeita on moneen lähtöön. Mä en ole ikinä ollut resortissa tai all inclusive -mestassa, samoista syistä kuin kirjoitit. Mutta kieltämättä pienen lapsen kanssa kaikki helppous houkuttelee.

  B&B:t toimii kyllä pienen kanssa mielestäni hyvin. Varsinkin Etelä-Euroopassa lapset ovat niin rakastettuja vieraita, että erityiskohtelu on taattu ja omistajat ja vieraat varmasti viihdyttävät lasta. En myöskään näe, että taaperolle leikkipaikka on must have, meillä ainakin 1-vuotias viihtyy missä tahansa vain saa mennä ja juosta. Ranta, piha, tikut ja kepit - niiden parissa viihdytään hyvin.

  Kerrohan sitten, mihin päädyitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkipaikka on ehdoton, nytkin Abu alkaa tylsistymään kotona jos ollaan liian pitkään kahdestaan täällä samojen lelujen äärellä.. Resort ei ole huono ajatus jos tavoitteena on vain rentoutuminen, ja mahdollisimman helposti. Kerropa itsekin mihin vaihtoehtoon päädytte! :-)

   Poista