perjantai 25. maaliskuuta 2016

Kuumeessa

Olemme tähän mennessä päässeet aika helpolla sairastamisten suhteen - poika on sairastanut pari pientä nuhaflunssaa, kärsinyt pienestä lämmönnoususta rokotusten jälkeen ja oksentanut kerran. Nyt meillekin saapui ensimmäinen oikea tauti... Abu on ollut kuumeessa pari päivää ja yskinyt kovasti.

Abulla on ollut yskää jo muutaman viikon, mutta olen seuraillut tilannetta sillä yskän parantuminen kestää normaalistikin pitkään. Epäilin myös, että keskustassa pöllyävä katupöly saattaa ärsyttää hengitysteitä. Lopulta soitin alkuviikosta neuvolaan, ja kysyin pitäisikö poika viedä lääkärille tarkistettavaksi kun yskä on jatkunut jo pitkään. Neuvolassa sanottiin, että jos lapsi on muuten terve eikä ole huonokuntoinen, ei yskälle voi oikein tehdä mitään. Sanoi kuitenkin, että voin soittaa terveyskeskukseen ja pyytää lääkäriaikaa. Saattaahan olla että pojalla on piilevä korvatulehdus. No, soitin terveyskeskukseen ja sanoi ihan samaa kuin neuvola - jos ei ole kuumetta ja muuten on normaali niin ei yskälle oikein voi mitään. Neuvoi seuraamaan tilannetta ja ottamaan yhteyttä uudestaan jos kunto huononee tai nousee kuume.
 
Keskiviikkona nukkumaanmenoaikaan mitattiin sitten Abulla kuumetta - mittari näytti 38 astetta. Päivälläkin poika oli tuntunut kuumalta, mutta en jotenkin ajatellut asiaa ollenkaan. Abu on muutenkin kuumaverinen ja vaikutti päivällä olevan täysin normaali. Annettiin yötä vasten särkylääkettä, ja laitettiin Abu normaalisti nukkumaan. Alkuyö oli tosin levotonta pyörimistä, yskimistä ja hereille havahtumista. Puolenyön jälkeen otettiin poika meidän väliin nukkumaan. Viideltä aamuyöstä heräsin kuumana hehkuvan pojan vierestä. Mitattiin kuume, mittari näytti 39.4! Annettiin satsi särkylääkettä ja maitoa, ja yritettiin nukkua. Abu nukahti puoleksi tunniksi ja heräsi sen jälkeen virkeänä aamuun.. yritettiin taas kaikki kikat että saataisiin jatkettua unia. Turhaan, lopulta vähän ennen klo 7 luovutin ja nousin antamaan ruokaa.

Aamulla kuumetta ei enää ollut ja Abu jaksoi leikkiä koko päivän normaalisti. Yskä oli pahentunut yhtäkkiä tosi pahan kuuloiseksi ja nenä alkoi olemaan tukossa. Kuumetta ei ollut päivällä, eikä illalla. Kuitenkin taas herättiin tänään aamuyöllä tulikuuman pojan vierestä. Tällä kertaa mittari näytti 38.8 astetta. Särkylääkettä naamaan ja uudestaan yritys saada unenpäästä kiinni. Taas turhaan, tuntui että kun kuume laski Abu päätti alkaa leikkimään. 

Varasimme nyt varmuudeksi ajan Mehiläiselle lääkärintarkastukseen, sillä aloin miettimään voiko taustalla kuitekin olla korvatulehdus. Onneksi meillä on vauvavakuutus, joten voimme käydä tarkistamassa Abun tilanteen. Nyt pääsiäislomien aikana ei olisikaan muita vaihtoehtoja, sillä ei Abu taida olla tarpeeksi kipeä päivystykseen. Yllätyin muutenkin siitä, ettei neuvolassa hoideta lasten lääkärintarkastuksia, vaan potilaat ohjataan yleiseen terveyskeskukseen. Luulisi, että olisi lapsen terveyden kannalta parempi jos neuvolassa olisi tavattavissa lääkäri, jolle saisi nopeastikin vastaanottoajan. Nyt kaikki potilaat - pienet ja isot - laitetaan jonottamaan terveyskeskukseen. Onneksi meillä on mahdollisuus maksaa vakuutuksesta ja mahdollisuus käyttää yksityistä lääkäriä. Valitettavasti Suomessa lapsiperheiden tilanne eriarvoistuu, eikä kaikilla oli samoja mahdollisuuksia... Nyt vaan toivotaan, ettei sairastamisen syynä ole korvatulehdus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti