torstai 5. marraskuuta 2015

Unelias, nuhanenä, vilkas + väsyneet

Huoh, mikä viikko takana, eikä tämä vielä ole edes ohi... Vihdoin saatiin kahden vanhemman yhteispelinä Abu nukkumaan. Tänä yönä kokeillaan viimeinkin sitä kuuluisaa sipulitemppua, jospa se auttaisi pientä nuhanenää nukkumaan paremmin ja antaisi yöarmoa myös vanhemmille...

Nuha on ollut tulossa koko viime viikonlopun. Vielä maanantaina oltiin normaalisti vauvauinnissa, vaikka nenä rohisi jo silloin. Tiistaista lähtien on kuin hana olisi auennut ja räkää valuu solkenaan, mutta jostain kumman syystä vain toisesta sieraimesta. Räkää ei tietenkään saa pyyhkiä, siitä vasta nouseekin kova kiukku ja vastarinta, puhumattakaan nenäfriidasta tai suolaliuosspraystä. Niitä täytyy yrittää kuitenkin muutama kerta päivässä painia Abun sieraimiin ja yrittää nimenomaan osua sieraimeen eikä silmään. 

Flunssa vaikuttaa tietysti myös nukkumiseen, Abun ja koko perheen. Nenä tukossa ja räkä valuen on hankala nukkua öisin, ja viimeisen parin yön aikana herätyksiä on ollut 2-3 yössä. Näinä öinä olemme antaneet Abulle pullon maitoa ja tainnuttaneet sillä uneen - päivällä ei nimittäin tule syötyä normaalisti tukkoisen nenän takia. Jokainen ruokailu on ollut taistelua ja apuna/harhautuksena on ollut lelut, keittiötarvikkeet, ja lastenohjelmat tabletilta. Periaatteessa en halua opettaa lasta syömään vain telkkariohjelmien ääressä, mutta viime päivät ovat ollet aikamoista poikkeustilannetta. Kun lapsi sulkee suunsa viiden lusikallisen jälkeen, eikä suostu avaamaan sitä millään tempulla, on otettava kovat aseet käyttöön.  Kaiken lisäksi Abulle on varmaan taas puhkeamassa pari uutta hammasta, sillä ikeniä hinkataan vähän väliä.

Päivällä poika on siis väsyneempi kuin normaalisti, muttei malta nukkua vaan vilkkaus lisääntyy yhtä matkaa väsymyksen myötä. Sisällä nukuttamiseen toimii vain yksi takuuvarma keino - heijaaminen sylissä. Tästä keinosta ollaan  yritetty päästä eroon jo unikoulusta lähtien, mutta ei olla jaksettu aloittaa taistelua. Pinnasänkyyn on vaikea rauhoittua päivällä, vaan Abu mieluummin juttelee itselleen, pyörii, potkii pinnoja ja muuten vaan riehuu itsekseen. Kunhan Abu paranee flunssastaan, yritetään viedä nukkumista parempaan suuntaan ja yritetään vähentää yöheräämiset mieluiten nollaan.

Lopputuloksena on väsynyt ja ärtynyt lapsi, joka ei syö eikä nuku kunnolla. Tästä seuraa väsyneet ja kiukkuiset vanhemmat, erityisesti äiti, joka viettää kaikki päivät nukuttajana, "pakko"syöttäjänä, ja nenäliinana. Oma aika on ollut todella nollissa koko viikon. Abu nukkuu päikkärit vain liikkuvissa vaunuissa ulkona, ja lyhyille iltapäiväpäikkäreille nukahdetaan vain sylissä. Väliajat on syöttämisen yrittämistä, nuhasta itkevän lapsen lohduttamista ja leikkimistä. Abulla on tietysti ikävä olo nuhan ja hampaiden takia, joten toivottavasti olo helpottuu pikaisesti. Annettiin nyt illalla pieni määrä kipulääkettä, jospa se helpottaisi nukkumista. 

Ainiin, nyt pitäisi vielä muistaa se sipuli. Kuulemma tukkoiseen nenään auttaa kun pilkottua sipulia laitetaan harsoon ja harsopussi laitetaan lähelle potilaan sänkyä. Meillä taisikin olla pari sipulia jäljellä, täytyy viedä harsopussi makuuhuoneeseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti