keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Soseessa: Porsasta, riisiä ja kasviksia

Innostuin taas kokkailemaan Abulle kotiruokaa. Suurin osa pojan syömästä ruuasta on itse tehtyä, joskus kuitenkin tarjoilen myös kaupan soseita. Valmissoseet ovat kuitenkin kaikki aika samanlaisia, joten on kiva sekoitella eri yhdistelmiä ja tarjoilla monipuolista ruokaa perheen pienimmällekin. Lisäksi kotona tehdyt soseet ovat täyteläisempiä kuin kaupan; monesti kaupan soseissa on paljon vettä suhteessa muihin aineksiin. Vaikka soseiden kokkailu on ihan mukavaa, on helpotus kun Abu vihdoin alkaa syömään samaa ruokaa kuin muu perhe.

Ostin pyhäinmiestenpäiväksi meille palan porsaan sisäfilettä, ja laitoin siitä sivuun pienen palasen myös Abulle. Aamuisesta riisipuurosta oli jäänyt jonkin verran yli, joten käytin sen soseeseen. Me teemme puuron yleensä riisihiutaleista, sillä ne kypsyvät nopeiten, mutta soseeseenhan voi käyttää mitä riisiä tahansa. Kiehautin porsaan lihapalat erikseen pienessä määrässä vettä ja soseutin sauvasekoittimella. Lisäsin tilkan vettä soseutuksen yhteydessä; liha menee paloiksi vähän helpommin kun mukana on nestettä. Porsaan ja riisin kanssa yhdistin kesäkurpitsaa, palsternakkaa ja sipulia - ja ihan kokkailun loppuvaiheessa lisäsin vielä muutaman kukkakaalin kukinnon kun satuin löytämään jääkapista kukkakaalin lopun. Mausteeksi tuli tuoretta persiljaa ja ripaus valkosipulia. Käytän nykyään oikeastaan jokaisessa soseessa tuoreita yrttejä ja jonkin verran mausteita. Valkosipulilla saa mukavasti makua ja se sopii kaikkiin soseisiin.

Siirrän aina osan soseista jääkaappiin seuraavien päivien ruuaksi, mutta suurimman osan soseesta laitan pakasteeseen. Annoksia voi sitten tarpeen mukaan ottaa pakasteesta sulamaan. Käytän pakastamiseen Philips Aventin muovipurkkeja, jotka taitavat virallisesti olla maidon pakastamista varten, mutta sopivat oikein hyvin ruuan säilyttämiseen.

 Porsaanlihaa, riisiä ja kasviksia
 
n. 150g porsaanlihaa
1 kesäkurpitsa
1 pieni palsternakka
puolikas sipuli
n. 1 dl riisiä
kuorallinen persiljaa
ripaus kuivattua valkosipulia

Keitä porsaanliha kypsäksi pienessä määrässä vettä, n. 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. 
Kuori ja paloittele palsternakka. Pese ja pilko kesäkurpitsa. Kuori ja pilko sipuli peukalonkynnen kokoisiksi paloiksi. Keitä palsternakkaa n. 5 minuuttia ja lisää joukkoon kesäkurpitsa ja sipuli. Keitä vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kesäkurpitsa on kypsää. Soseuta kasvikset ja lisää joukkoon persilja ja valkosipuli. Annostele kasvissose pilttipurkkeihin tai vastaaviin, ja lisää kuhunkin annokseen 1-1,5 rkl lihasosetta. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti