lauantai 13. kesäkuuta 2015

Imetysohjaaja kotikäynnillä

Joku suihkutissinen saattaa pitää minua neuroottisena tai epätoivoisena, mutta tilasin imetysohjaajan kotikäynnille. Kaikkien paino- ja imetysongelmien takia päätin turvautua vielä viimeiseen oljenkorteen - imetysohjaajaan. Totesin, että jos imetys ei tämänkään jälkeen ala sujumaan, lopetan. Voin ainakin hyvällä omatunnolla sanoa, että olen tehnyt kaikkeni imetyksen onnistumisen eteen. 

Mies oli tosiaan lähes 2,5 viikkoa putkeen työmatkalla ja sen aikana tuntui pariin otteeseen siltä, ettei Abu edelleenkään tuntunut saavan tarpeeksi maitoa. Erään päivällisen pullotankkauksen jälkeen päätin hankkia ammattiapua katsomaan ja opastamaan meidän imetystä. Googlailemalla löysin pari Helsingissä toimivaa ohjaajaa, joista päädyin Laura Merivirtaan.

Sain ajan heti seuraavalle viikolle, ja Laura tuli kotiin katsomaan Abun ja minun imetystapoja. Minun päällimmäiset kysymykset Lauralle olivat: Saako Abu paino-ongelmista huolimatta tarpeeksi maitoa? Syökö Abu vain "etumaidon", jonka takia hän ei kasva paremmin? Syökö vauva myös selkeiden herumisten välissä? Onko imetysote hyvä? Imettämistä ei tarvinnut katsoa kuin muutama minuutti kun sain selkeän vastauksen - maitoa tulee hyvin, Abu syö hyvällä otteella, maitoa tulee voimaakkaalla virtauksella herumisen aikana, mutta Abu syö myös niiden välissä. Voin yhden rinnan syöttämisen jälkeen nostaa Abun pystyyn röyhtäisemään, ja jos hän näyttää nälkäiseltä voin ruokkia toisenkin rinnan.

Oli helpottavaa kuulla, että imetys sujuu ja paino-ongelmatkin ovat normaalia 4kk iässä. Tässä vaiheessa vauvojen painoon tulee yleensä notkahdus, eikä kuukausittainen kasvu ole enää ihan niin vauhdikasta kuin alkukuukausina. Ilmeisesti monet neuvolat ohjeistavat tässä vaiheessa turhaan ylimääräiseen punnitukseen ja antamaan lisämaitoa. Korvikkeen käyttö ei olisi meille tarpeellista, mutta alle 200ml korviketta päivässä ei vaikuta imetykseen lainkaan, eli voimme halutessamme jatkaa iltapullon antamista. Korviketta tulee pullosta yleensä niin helposti (vaikka olisi käytössä erikoispullo Medelan Alma, kuten meillä), että vauva syö yleensä sitä enemmän kuin äidinmaitoa. Äidinmaito on muutenkin niin hyvin imeytyvää, että vauva tarvitsee sitä vähemmän kuin korviketta. 

Hienoa, että kaikki sujuu hyvin eikä maidon määrää tai imetystä tarvitse enää miettiä. Imetysohjaajan vierailu maksoi 92 euroa, mutta eiköhän se pitkällä tähtäimellä maksa itsensä takaisin. Oma mielenrauha palautui ja lisäksi säästetään varmasti myös korvikerahoissakin. Suosittelen imetysohjaajan tilaamista käymään kotona, jos imetyksen suhteen on haasteita ja haluaa silti imettää.
  

2 kommenttia:

  1. Suihkutissisyys on myös ongelma (vauvan on vaikea juoda kun maitoa tulee kovalla paineella ja vauva nielee paljon ilmaa), joten en suihkutissisenä pidä sinua lainkaan neuroottisena, vaan kiinnostuin tästä itsekin. :) Tosi hienoa, että et joutunut lopettamaan imetystä, kun käsittääkseni toiveissa sinulla oli sitä jatkaa. Tsemppiä viimeisiin täysimetyksen kuukausiin, kyllä se siitä ja ehkä Abu on vain pienirakenteinen mies tai sitten hän meinaa ottaa kasvupyrähdyksen vasta myöhemmin! Onko Abu muuten sinun mielestäsi nälkäinen vai vaikuttaako ihan tyytyväiseltä eli onko ainoa maidon riittävyydestä tullut huoli tuo kasvu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on toki totta, eipä suihkutisseilläkään ole helppoa. :-) Abu on pirteä ja nauravainen poika, kunhan perustarpeet on kunnossa. Ei tunnu aina nälkäiseltä, mutta väsyneenä roikkuu ja raivoaa tissillä ja sen takia epäilin jossain vaiheessa että saakohan tarpeeksi maitoa. Pullokin maistuu aina kun sitä tarjoaa. Voi olla että Abu on saanut isäni puolen geenit - kaikki ovat pitkiä ja hoikkia. :-)

      Poista