perjantai 13. helmikuuta 2015

Melkein DIY: Babynest

En ole mikään käsityöihminen - ala-asteen käsityötunnin lapasetkin taisivat jäädä aikoinaan kesken - mutta ilmeisesti äitihormonit laittavat jonkinlaiset perimmäiset naisgeenit toimintaan. Otin nimittäin ompelukoneesta niskalenkin ja ompelin meidän pikkumiehelle ihanan Babynestin! Ihailin mainiota ideaa jo aikoinaan kun mietin vaihtoehtoja nukkumisjärjestelyille, mutta en viitsinyt ostaa kallista petipoteroa Ruotsista asti. Boostia ompeluprojektille sain kun joku oli eräällä FB kirpparilla myymässä itse tehtyä Babynestiä... siitä sisuunnuin, että kyllähän minäkin tuollaisen osaan tehdä! Ohjeetkin löytyi netistä, ei kai se niin vaikeaa voi olla... Kuuluisat viimeiset sanat!

Ohjeena käytin tätä nettisivua, vaikka googlaamalla DIY Babynest löytyy useampi ohje. Blogin perusteella homma näytti simppeliltä - hanki materiaalit, leikkaa kaava, leikkaa kankaat, ompele kankaat yhteen ja täytä pehmusteella. Ja voilá - Babynest on valmis. Projektin yhteydessä huomasin, että piheys ("no en todella maksa lähes 100e tästä, vaan teen itse!") ja kärsimättömyys käsitöissä ("argh, miksei kone ompele suoraan!") ei ole paras yhdistelmä...

Löysin Eurokankaan alelaarista tammikuun alussa kivat vihreät ja beigen tähtikuviolliset kankaat - juuri pojalle sopivat. Ajattelin, että ehdin näin äitiyslomalaisena ommella homman rauhassa valmiiksi ennen Abun syntymää, eikä projektia tarvitse stressata. Suunnitelmat menivät tietysti uusiksi ennenaikaisen syntymän takia, ja jouduin viimeistelemään poteron (kuten äitini Babynestiä kutsuu) kaksi viikkoa Abun syntymän jälkeen.

Babynestiin tarvitsee siis kangasta (kahta, jos haluat kummankin puolen olevan eri kankaasta), narua, ja nauhaa, jonka sisään naru pujoitetaan.


Kaavan tekemiseen käytin lahjapaperia, sillä en halunnut ostaa oikeaa kaavapaperia vain tähän projektiin eikä Hesari (enää) ole tarpeeksi leveää tähän tarkoitukseen. (Insinööri)mies avusti piirtämisessä, jotta kaavasta tuli symmetrinen ja siisti. Kaava on siis piirretty blogikirjoituksen kuvan mittojen mukaan, mitat kannattaa tarkistaa tuolta alkuperäisestä linkistä. 

Leikkaa kaava irti ja leikkaa kummastakin kankaasta kaavan kokoinen kangaspala. Itse jätin kankaaseen vielä noin sentin saumavarat, en tiedä olisiko tämä oikeastaan tarpeen, riippuu tietysti kuinka ison babynestin haluaa tehdä. Jälkeenpäin arvioituna kankaan alareuna tuli leikattua liian pyöreänä, sen olisi voinut leikata suoremmin.Tein alkuperäisestä ohjeesta poiketen yhden lisäjutun - siksakkasin kankaiden reunat siistimmäksi. Ehkä tätä ei tarvitsisi tehdä, kankaan reunat jäävät kuitenkin piiloon saumojen sisään. Keskipehmusteeksi leikkasin kolminkertaiset levyt pehmustemateriaalista, jotta babynest olisi mahdollisimman mukava. Ompelin pehmustelevyt yhteen, jotta ne pysyvät paremmin kuosissaan. Tämän jälkeen ompelin pehmusteen kiinni päällimmäiseksi tulevaan kankaaseen, joka omassa versiossa on tähtikuosinen kangas.
Tässä vaiheessa ompelin kaksi kangasta yhteen nurjalta puolelta ja käänsin homman oikein päin. Hankalin vaihe oli ommella kanttinauha poteron reunoihin. Alkuperäisessä ohjeessa vaihe on esitelty yksinkertaisesti (en tiedä teinkö itse vaikeimman kautta), mutta itse ompelin ensin yhden reunan kiinni poteroon, silitin sauman suoraksi ja ompelin toisen reunan. 


Ostamani naru oli aika paksua, joten nauha piti ommella kiinni mahdollisimman tilavasti. Kun nauha on ommeltu, pujota naru nauhakäytävän läpi hakaneulaa apuna käyttäen. Viimeinen vaihe oli pujottaa reunapehmusteet kankaaseen ja ommella kankaat yhteen reunapehmusteiden vierestä, jotta pehmusteet pysyvät paikoillaan. Tässä vaiheessa sain lähes itkupotkuraivarin kun äitini 70-luvun ompelukone tyssäsi paksuun pehmusteeseen ja koneen alalanka jäi jumiin vetäen kankaan ruttuun. Voimat ja hermot loppuivat väsymykseen ja ompeluosaamattomuuteeni, joten projekti oli laitettava tauolle siksi viikonlopuksi. Tarkoituksena oli tulla seuraavana viikonloppuna viimeistelemään potero, mutta äitini ihanasti viimeisteli homman ompelemalla pehmusteen paikoilleen ja alareunan kiinni. Lopputuloksena on kaunis ja käytännöllinen DIY Babynest - jonka Abu on jo kastanut käyttöön pissaamalla ja puklaamalla!

4 kommenttia: