keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Vauvauni & perhevalmennus

Näin viime yönä ensimmäistä kertaa unta vauvasta. Synnytys ei ollut unessa pääosassa, mutta syntymän jälkeen vauva vietiin meidän luota muualle (en muista minne) niin ettemme nähneet häntä. Seuraavana päivänä vein vauvan vanhempien kesäpaikalle hoitoon ja jätin hänet nukkumaan pihalle vanhoihin puisiin nukenvaunuihin. Minä ja mieheni lähdettiin jonnekin muualle koko päiväksi. Yhtäkkiä iltapäivällä tajusin, etten ollut ruokkinut lasta sinä päivänä ollenkaan ja pelästyin kuinka nälkäinen vauva mahtaa olla. Rynnättiin takaisin kesäpaikkaan ruokkimaan vauvaa ja jostain syystä pihalle oli ilmestynyt kymmeniä samanlaisia puisia nukenvaunuja. Kurkin paniikin kasvaessa jokaiseen vaunuun etsien vauvaa, kunnes löysin oikean vaunun jostain pihan perältä. Vaunussa oli vauvamme, joka olikin tyttö ja joka oli todella isokokoinen, lähinnä kolmekuukautinen lapsi kuin vastasyntynyt vauva. Pettyneenä totesin että vauva olikin tyttö eikä poika kuten meille kerrottiin lääkärissä. Petyin entistä enemmän kun totesin ettei imetys sujunutkaan ja lapsi oli edelleen nälkäinen. 

Kuva

Suurinpiirtein näillä ajatuksilla lähdettiin ensimmäiseen perhevalmennukseen Töölön neuvolaan. Osuvasti ensimmäisen tapaamisen aihe oli mielikuvavauva ja imetys. En sitten kuitenkaan viitsinyt esittäytymiskierroksella mainita kuinka viime yönä lemppasin lapseni nälkäisenä pihalle.. 

Perhevalmennus ei meidän mielestä ollut niin turha kuin mitä etukäteen oletimme. Alussa käsiteltiin lyhyesti "mielikuvavauvaa" ja kuinka mielikuva väistyy antaen tilaa todelliselle vauvalle synnytyksen lähestyessä. Tämän jälkeen katsottiin pitkä norjalainen imetysvideo, jossa mielestäni pyrittiin aivopesemään naiset imettämään lastansa taaperoikään asti. En vastusta imetystä - toivon, että omalla kohdallani imetys sujuu ongelmitta ja pystyn imettämään niin pitkään kun haluan. En kuitenkaan haluaisi luoda raskaana oleville naisille paineita imetyksestä ja sen onnistumisesta. Joillekin se onnistuu, joillekin ei. Neuvolan imetysvideosta ja terkkareiden puheista ainakin minulle jäi vähän ikävä fiilis; ikäänkuin imetys olisi ainoa oikea tapa ruokkia ja hoitaa lasta. Mielestäni yhtä tärkeää olisi ollut painottaa, että lapsesta kehittyy yhtä terve ja tasapainoinen yhteiskunnan jäsen vaikka imetys ei syystä tai toisesta onnistuisikaan.

Imetysvideossa kuvattiin tusinoittain rintoja, läheltä ja kaukaa, edestä ja sivulta. Naureskelin itsekseni jossain vaiheessa, että ilman videolla esiintyvää vauvaa kyseessä olisi voinut olla joku todella erikoinen pornovideo... ;-)

1 kommentti:

  1. Kurjaa, jos sinulla tuli paineita imetysvideosta. Oma kokemukseni on, että vielä viisi vuotta sitten neuvola ei ollut niin imetysmyönteinen kuin olisin toivonut. Suomessahan äidit eivät imetä niin paljon kuin muissa Pohjoismaissa.

    Se suhde, mikä lapseen muodostuu onnistuneen imetyksen myötä, on jotain ihan mahtavaa. Toivoisin, että neuvolassa olisi videoiden lisäksi myös aitoa osaamista ja asennetta auttamaan äitejä imettämään. Imettäminen on kokopäiväduuni ja se ei todellakaan läheskään aina tapahdu luonnostaan. Onnistumiseen tarvitaan asiantuntevaa apua, kannustusta ja tukea. Jospa neuvola osaisi tarjota tätä kaikkea synnytyksen jälkeen eikä imetysmyönteisyys jäisi vain tuohon videoon.

    VastaaPoista