sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Miten selviytyä lennolla 1-vuotiaan kanssa

Olimme Intian matkalla yhteensä lähes 20 tuntia lentokoneessa 1-vuotiaan vilkkaan pojan kanssa, ja selvisimme. Jännitin lentomatkustamista tosi paljon jo ennen lähtöä, Abu alkaa olemaan siinä iässä, ettei malta istua aloillaan puolta minuuttia pidempään. Meillä oli onnea menomatkan puolityhjän koneen kanssa, mutta paluumatkalla istuimme täpötäydessä koneessa.
 
Tässä muutamia vinkkejä lapsen kanssa matkustamiseen. Näillä 1-vuotiaan kanssa lentäminen on edes jotenkin siedettävää!

Varaa hyvät paikat. Hyvät istuinpaikat lentokoneessa varmistaa sen, että matkustaminen ei ole täyttä tuskaa. Vauva varmasti nukkuu sylissäsi istuitpa bisnes-luokassa tai vessojen vieressä, mutta sinä et välttämättä. Jo varausvaiheessa on hyvä varmistaa, että perheesi saa mahdollisimman hyvät paikat. Liikkuvan lapsen kanssa käytäväpaikka on kätevä; me jouduimme vähän väliä kaivamaan leluja, ruokaa tai muita ylhäällä olevasta vaippakassista. Jo kävelevän lapsen kanssa on kiva päästä hetkeksi jaloittelemaan käytävälle, häiritsemättä muita (useimmiten nukkuvia) matkustajia. Ihan pienen vauvan kanssa ikkunapaikka saattaa kuitenkin olla kätevämpi.
 
Varaa mukaan tarpeeksi herkkuja -  naksuja, hedelmäsosetta, keksejä tai muita. Vaikka olisi suotavaa, että lapsi syö terveellisen liha-aterian pitkän matkan aikana, et halua taistella syömisestä ahtaassa lentokoneessa. Lapsi  kyllä pysyy  lennon ajan elossa pelkkien hedelmäsoseiden avulla.
 
Ota koneeseen tarpeeksi uusia leluja. Uudet lelut viihdyttävät lasta pidempään kuin vanhat, kotona lojuvat lelut. Kun kassista löytyy useampi pieni uusi juttu, säilyy lapsen mielenkiinto pidempään kuin jos mukana on vain se yksi iso dinosaurus-lelu. Kirpparilta voi löytää pieniä leluja halvalla, joiden mahdollinen katoaminen ei harmita.
 
Hanki leluja, joissa on ääniä tai valoja. Ääni- ja valotehosteet pitävät pienen lapsen huomion paremmin kuin ne opettavaiset ja kasvattavat puulelut, näillä voi leikkiä sitten kotona. Lataa myös kännykkään erilaisia pelejä ja videoita, joita katsella lapsen kanssa. Lentokoneen humina peittää ääniefektit aika tehokkaasti. Sitä paitsi, muut matkustajat useimmiten sietävät lelujen ääniä paremmin kuin lapsen raivoamista. Vältä kuitenkin ylipakkaamista - kaikkien tavaroiden raahaaminen läpi lentokentän on tosi raskasta.
 
Pakkaa mukaan vaihtovaatteet. Siis myös itsellesi. Kun kakka roiskuu vaipanvaihdon yhteydessä tai väsynyt lapsi huitaisee juomat syliisi, on kiva vaihtaa päälle kuivat ja siistit vaatteet.
 
Anna lapsen purkaa liike-energiaansa lentokentällä ennen lähtöä. Kun pahimmat mehut on purettu, jaksaa aktiivinenkin lapsi istua vähän pidempään ahtaassa koneessa.
 
Yritä saada lapsi nukkumaan koneessa. Tämä on ainoa varma tapa, jolla saat itsekin hengähdettyä matkan aikana! Etenkin pitkät lennot ovat huomattavasti kivuttomampia kun lapsi nukkuu edes osan matkasta. Valitse siis mieluummin yölento pitkälle matkalle. Muista myös itse nukkua hyvin edellinen yö - vanhemmat ovat non-stop viihdyttäjiä lennon aikana, joten et halua olla uupunut valmiiksi jo koneen kiihdyttäessä kiitoradalle.
 
Jos muu ei auta, ota lasi viiniä. Pieni tujaus skumppaa tai punaviiniä rentouttaa kireimmänkin vanhemman. Lasillisen jälkeen pystyt olemaan stressaamatta kun lapsesi heittää itkupotkuraivarit keskellä koneen käytävää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti