keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Soseessa: Kampelaa ja vihannesrisottoa

Välillä on kiva kokkailla jotain muutakin kalaa kuin lohta, joten viikonloppuna kauppakassiin päätyi kampelafilei. Kampela on lohen jälkeen oma suosikkikalani, vaikka valitettavan harvoin syödäänkin sitä. Fileistä riitti hyvin Abullekin, joten teinkin vähänniinkuin gourmet-sosetta pojalle. 

Kampela on tosi kiva ja mieto vaalea kala. Kala on kuitenkin muistettava perata hyvin ruodoista, ettei soseeseen päädy ikäviä yllätyksiä. Ostin valmiiksi ruodottomia kampelafileitä, jotka vielä tarkistin huolellisesti ennen kypsennystä, sekä vielä kertaalleen ennen soseuttamista. Ohut kampelaleike kypsyy nopeasti kattilassa pienen vesitilkan kanssa. Ei siis kannata pilkkoa filettä kovin pieneksi, muuten joutuu kalastelemaan kampelahiutaleita kattilasta. 

Abun soseeseen päätyi vihreitä vihanneksia ja riisiä, sillä jääkaapissa oli sopivasti purjoa, kesäkurpitsaa ja pakkasesta löytyi vielä jonkin verran herneitä. Keitin vihannekset ja riisin erikseen, soseutin ne yhdessä ja lisäsin mausteita, tilliä, valkosipulia ja aavistuksen pippuria. Kypsä kampela on tosi pehmeää, eikä sitä tarvinnut enää soseutaa, vaan muussasin vain haarukalla pienemmiksi hiutaleiksi. Samalla pystyin vielä tarkistamaan löytyykö kalasta ruotoja, ennen kuin lisäsin kalaa vihannesrisottoon. 
Herkkua sanon minä, ja taisi Abukin höpötellä jotain sen suuntaista...Kampelaa vihannesrisotolla

1-2 kampelafilettä
vajaa 1dl riisiä (hiutaleita tai oikeaa riisiä)
puolikas purjo
1 dl herneitä
1 kesäkurpitsa
mausteita (tilli, valkosipuli, sipuli, pippuri.. )

Hyörytä kampelafile tai kiehauta kypsäksi pienessä määrässä vettä. Pese ja pilko kesäkurpitsa ja purjo, laita kiehumaan kattilaan pieneen määrään vettä. Anna kiehua reilu 5 minuuttia, ja lisää herneet. Annan kiehua vielä toiset 5 minuuttia. Ota kasvikset pois liedeltä ja siirrä ne kulhoon. Keitä riisi tai riisihiutaleet kypsiksi kattilassa. Yhdistä ne kasvisten kanssa ja soseuta tarpeen mukaan. Lisää riisi-kasvisannoksiin 1-1.5 ruokalusikallista kalaa ja lisää mausteita maun mukaan.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti