keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Soseessa: Myskikurpitsasose

Innostuin taas kokeilemaan uusia soseruokia. Syksy on kurpitsoiden kulta-aikaa, ja niitä saa Suomessakin jo melkein jokaisesta lähikaupasta. Halusin käyttää sesongin vihanneksia hyödyksi ja antaa Abulle taas uudenlaisen makuelämyksen. Nappasin siis kaupasta mukaani herkullisen pyöreän myskikurpitsan!

Kurpitsat ovat Suomessa vähän harvempaa herkkua, joita ei edelleenkään kovin paljon käytetä ruuanlaitossa. Pohjois-Amerikassa tosin kurpitsat ovat tavallista syysruokaa ja siellä kurpitsaa syötetään usein ensimmäisenä soseena myös vauvoille. Myskikurpitsa (engl. butternut squash) ei ole  varsinainen kurpitsa, vaikka suomenkielinen nimi viittaakin kurpitsoihin, vaan on viralliselta luokitukseltaan hedelmä. Myskikurpitsa on varsinainen A-vitamiinipommi, mutta sisältää myös paljon C-vitamiinia ja muita terveellisiä aineita, kuten kuitua ja kaliumia.

Myskikurpitsan maku on pehmeän pähkinäinen ja makea, ja muistuttaa hyvin paljon bataattia, myös suutuntumalta. Väri on myös samantyylinen, voimakkaan oranssi. Myskikurpitsan kypsentäminen tosin vaatii ehkä vähän erilaista vaivaa kuin bataatti - helpoin tapa kypsentää kurpitsa on laittaa se uuniin muhimaan. Uunista tulee ulos pehmeäksi kypsynyt kurpitsa, josta herkun voi lusikoida suoraan kulhoon. Erillistä soseuttamista ei tarvitse tehdä, kevyt hienonnus haarukalla voi olla paikallaan jos karkeampi ruoka ei vielä maistu vauvalle. Abulle käy jo vähän karkeampi ruoka, joten kaavin vihanneksen suoraan kulhoon.


Myskikurpitsaa voi hyvin yhdistää moniin muihin vihanneksiin, kuten porkkanaan, päärynään, omenaan tai perunaan. Itse käytin kurpitsan sellaisenaan ja sekoitin joukkoon vain keitettyä ja soseutettua kanaa. Sose upposi Abulle kuin häkä! Täytyy kokeilla muitakin kurpitsalajikkeita ja kokeilla hiukan mielikuvituksellisempia yhdistelmiä. Tuolla Jenkkilässä soseisiin yhdistetään paljon mausteitakin, kanelia, muskottipähkinää ja inkivääriä. Alla vielä peruskurpitsan soseohje, johon voi oman maun mukaan yhdistää vaikka mitä! Myskikurpitsasose

Halkaise kurpitsa puoliksi, pitkittäin ja poista siemenet lusikalla. 
Laita kurpitsanpuolikkaat leikkauspinta alaspäin uunivuokaan ja lisää astiaan 1-2cm vettä.
Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kurpitsa on kypsää.
Lusikoi kypsä liha kulhoon ja hienonna haarukalla jos tarpeen.4 kommenttia:

  1. Tein meidän 7kk pojalle innoittamanasi kurpitsasosetta ja se on ehdoton lemppari kaikista. Lautanen tyhjeni hyvin nopeasti. Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista