perjantai 29. toukokuuta 2015

Parhaat matkarattaat vauvalle?

Kesän ulkomaanmatka lähestyy ja to-do listalla pyörii edelleen matkarattaiden ostaminen. Kotona ollaan pärjätty loistavasti Brio Smile vaunuillamme, mutta Espanjan kuumuuteen ja reissun päälle kaivataan kevyempiä ja näppärämpiä rattaita.

Rattaiden suhteen on muutama vaatimus. Niiden tulisi olla kätevästi yhdellä kädellä ohjattavat, kasautuvan mahdollisimman pieneen tilaan, ja rattaissa tulisi olla mahdollisimman vaakatasoon asetettava istuinosa. Perinteiset sateenvaunurattaat olemme poissulkeneet harkinnasta kokonaan, sille ne ovat meidän makuun liian köykäisen tuntuiset - ainakin näin pienelle vauvalle. Abu kun on kuitenkin pienikokoinen ja matkan aikaan hiukan alle 6kk. Alle puolivuotiaille vauvoille suositellaan vaaka-asennossa olemista, mutta entä jos lapsi on 2 viikkoa vajaa 6kk? Kysyin siis neuvolasta ja heidän vastaus oli, että hiukan koholla oleva asento kelpaa kunhan asento ei ole niin pystyssä että selkä rasittuu. Kaikissa vaunuissa selkänojan asento on verrattavissa sitterin ja turvakaukalon asentoon, mutta mieluiten tietysti hankimme vaunut, joissa saa selkänojan makuulle.  

Olemme harkinneet seuraavia rattaita: Britax B-Agile Plus, Babyzen YoYo, Mountain Buggy Nano ja Mama's & Papa's Armadillo Flip. Kävimme jo ensimmäiselle katsantokierrokselle lastentarvikeliikkeissä katsomassa miltä vaunut vaikuttivat.

Britax B-Agile Plus
Mitat: K 101 cm x L 58 cm x S 89 cm
Mitat kasattuna: 30x71x58 cm
Paino 9,5kg
Max ikä/paino: 15kg 

Britaxin rattaat ovat saman valmistajan tuotetta kuin Briot, joten ne ovat todennäköisesti samaa vankkaa vaunulaatua. B-Agile Plus on paranneltu malli vanhoista B-Agile rattaista, mutta tietääkseni muutoksia ei ole tehty kuin muutama. Hintakin on vain muutaman kympin kalliimpi kuin vanhemmissa malleissa. Hinta on matkarattaiden keskikastia - halvemmalla saa perinteisiä sateenvarjomalleja ja suuremmalla budjetilla löytyy näitä erikoisfiinejä vaunuja.
 
+ Tukevamman oloiset ja näköiset kuin perinteisest (sateenvarjo) matkarattaat
+ Istuinosan saa makuuasentoon, lisäksi selkänoja on portaattomasti säädettävissä.
+ Adapterien avulla rattaisiin saa turvakaukalon (tarvitseeko meidän pystyä liittämään näihin turvakaukalo kun nykyisiin Brioihinkin saa turvakaukalon liitettyä)
-  Aika isot ja painavat matkarattaiksi. Melkein yhtä isot kuin nykyiset Briot, onko siis järkeä ostaa lähes yhtä isot matkatarkoitukseen?
- Kuomua ei saa ihan yhtä alas kuin joissain muissa malleissa.

Babyzen YoYo
Mitat: K 106 cm x L 44 cm x S 86 cm
Mitat kasattuna: 52x44x18 cm
Paino 5.9kg
Max ikä/paino: 20kg

Legenda jo eläessään? Kun puhutaan kompakteista ja kevyistä matkarattaista, tulee Babyzen YoYo ensimmäisenä mieleen. Todella pieneen kasaan ne menevätkin, mutta olin hiukan pettynyt rattaiden ulkonäköön.  Ulkonäöllisesti ne olivat aika tylsät, vaikkakin vaikuttivat tosi käytännöllisiltä. Hinnaltaan YoYo:t ovat hintahaitarin yläpäästä, vaikka vielä ihan siedettävän hintaiset.
 
+ Markkinoiden kevyimmät ja kompaktimmat, saa vaikka lentokoneeseen käsimatkatavarana
+ Kevyet ja kätevät työntää
- Istuinosaa ei saa täysin makuuasentoon, mutta rattaisiin voi ostaa erikseen vastasyntyneen lisäosan (n. 200e)
- Vähän tylsän näköisetMountain Buggy Nano
Mitat: K 101 cm x L 58 cm x S 89 cm
Mitat kasattuna: 31x56x51 cm
Paino 5.9kg
Max ikä/paino: 20kg

Mountain Buggyn Nano oli itselle ihan uusi tuttavuus kun kaupassa niitä meille esiteltiin. Ne vaikuttavat tosi käteviltä ja pienikokoisilta rattailta, juuri matkustustarpeisiin. Vaikkei näitäkään suositella alle 6kk ikäiselle vauvalle juuri selkänojan takia, saa rattaisiin kiinni turvakaukalon eräänlaisiin turvavöihin. Kätevää sinänsä, muttei välttämättä kesäreissullamme kuumassa ilmastossa. Abu hikoilee istuimessaan jo nyt.

+ Kevyet  ja pienikokoiset, saa vaikka lentokoneeseen käsimatkatavarana
+ Mukana tulee kuljetuspussi
+ Rattaisiin saa Brion kaukalon kiinni
+  Pitkäikäiset, sillä sallittu lapsen maksimipaino on jopa 20kg
- Selkänoja ei mene aivan makuuasentoon, mutta selkänoja on portaattomasti säädettävissäMama's & Papa's Armadillo  Flip
Mitat: 55x92x98 cm 
Mitat kasattuna: 55x25x75 cmPaino 9kg
Max ikä/paino: n. 3v.
  
Oikeastaan olisin enemmän kiinnostunut Armadillo City -vaunuista, mutta niitä ei ilmeisesti myydä Suomessa. Hyvä vaihtoehto on myös Flip-malli, joka on kuitenkin ultrapientä City-mallia hiukan suurempi.

+ Mielettömän alas kääntyvä, UV-suojattu kuomu, joka olisi todella kätevä kesämatkalla!
+ Istuin voidaan asettaa joko kasvot tai selkä työntäjään päin - ehdottoman hyvä ominaisuus varsinkin pienemmälle vauvalle.
+ Selkäosan saa täysin makuulle, toisaalta säätömahdollisuuksia on vain kolme
- Kallis! Hinta on lähes 500 euroa
- Painavat matkarattaiksi, lähes yhtä painavat kuin Britaxin B-Agile Plus -rattaat
- Kasattunakin vievät aika paljon tilaa


No mitkä rattaat sitten aiotaan ostaa? Tämän vertailun jälkeen valinta on mielestäni joko Armadillon tai Nanon välillä. Britaxin rattaat ovat liian isot ja painavat, ja Babyzen - no, se nyt vaan ei jotenkin säväyttänyt. Tässä vaiheessa en tiedä yhtään mitkä rattaat meidän kannattaisi ostaa! Selkänojan saaminen makuuasentoon olisi plussa, mutta toisaalta Abu on ihan pian sen ikäinen ettei sitäkään vaadita. Todennäköisesti ajamme jälleen jonnekin lastenliikkeeseen tutkimaan rattaita tuntikausiksi.

Auta siis äitiä... Onko sinulla kokemuksia joko Mountain Buggyn tai Mamas&Papas rattaista? 

6 kommenttia:

 1. Haha, me ostettiin Tukkikselle Ylivieskan kirpparilta matkarattaat KAHDEKSALLA EUROLLA :D. Ajattelin että otan ne avuksi junamatkalle, kun tavalliset vaunut ovat niin älyttömän suuret ja kappas vallan – nehän olikin aika hyvät!

  Onneksi meni näin, koska olisin taatusti repinyt hiukseni irti ostopohdinnan vuoksi. Nyt kun on jo yhdet (toimivat), niin en näe oikein syytä ostaa uusia tällä hetkellä ainakaan.

  Tsemppiä ostoksille! :)

  <3 Hannele
  http://www.rakkaudellahannele.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mahtava hinta! :-) Tsekkasin jo itsekin nää nettikirppikset.. Joskus löytyy helmiä pienellä hinnalla.

   Poista
 2. Vähän samaa on pohdittu kesän mökkireissailua silmällä pitäen ja mä tykkäsin näistä. Käytiin katsomassa, mutta en vielä ainakaan ostanut. Muistaakseni selkänojan sai ihan alas (meidän tyttö on kanssa vasta niin pieni, että olis koko ajan makuulla kuitenkin).
  https://www.lastentarvike.fi/verkkokauppa/Lastenvaunut/Matkarattaat/Graco-Mirage,-Black-ZigZag.html

  VastaaPoista
 3. Moikka! Matkarattailla on ollut meillä kovasti käyttöä noin muutenkin (esim ostoskeskusrattaina, mökillä jne) joten hyödyllinen hankinta ollut mielestäni. Yksi juttu mitä tulee mieleen on, että olisi hyvä jatkoakin ajatellen että rattaat saa jonkinlaiseen makuuasentoon jolloin lapsen kasvaessa päikkärit onnistuu myös tienpäällä. Eli ei vain vauvavaiheen makuuvaatimus, vaan taaperokin vaikka istuu noin muuten niin saattaa kaivata päikkäreitä ja etenkin reissussa kätevää :) ja lisäksi reissussa joutuu kantamaan ja survomaan rattaita pieneen tilaan joten itse ainakin arvostan kevyitä rattaita jotka saa nopeasti kasaan.
  Meillä on peg peregon pliko minit, muttavarmasti joku noista pohtimistasi on samankaltainen ja siis oiva vaihtoehto :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on juurikin nuo armadillo flipit ja ollaan niihin supertyytyväisiä, meillä oli vaatimuksena kasvot työntäjään päin , koska poikamme (nyt 6kk) ei viihdy lainkaan vielä kasvot menosuuntaan päin. Rattaat menevät myös näppärästi kasaan vaikka hiukan tilaa vievätkin (eivät kyllä liikaa mielestäni).

  VastaaPoista
 5. Me käytiin reissusta tultuamme ostamassa emmaljungan scooter s airit on meillä lähinnä kaupparattaina, kun meidän aikaisemmat kauppavaunut (tai se runko oikeastaan...) teki kuoleman reissussa pienen lentokentällä tapahtuneen kaltoinkohtelun vuoksi.
  Ollaan tykätty ja ennenkaikkea poika on tykänny :)

  VastaaPoista