tiistai 19. huhtikuuta 2016

Turvaistuimen valinta

Kun Abu syntyi, turvakaukalon valinnassa ei ollut vaihtoehtoja. Brio Smile vaunujen kanssa sopi tasan yksi malli - Brion oma Primo-kaukalo. Nyt Abu alkaa olemaan jo kasvanut ulos turvakaukalosta, ja alkaa olemaan ajankohtaista ostaa oikea turvaistuin. Mutta millainen?

Turvaistuimen ostaminen on samanlainen kamala homma kuin lastenvaunujen ostaminen, tai jopa pahempi. Vaihtoehtoja pitäisi vertailla, jotta ei osta täysin surkeaa ja omaan elämäänsä sopimatonta mallia. Turvaistuimen ostaminen on hankalaa, sillä aina jokin kriteeri jää täyttymättä; hinta, turvallisuus, selkä menosuuntaan ja koko. Istuinten hinnatkin ovat aika huimia, joten istuimen tulisi mielellään olla mahdollisimman pitkäikäinen. Turvallisuus on tietysti tärkein kriteeri, mutta sen lisäksi meille tärkeää on siirreltävyys sekä koko.

Mitä pitää ottaa istuimen valinnassa huomioon? 
Tärkein tekijä turvallisuuden kannalta on turvaistuimen asennusmahdollisuus selkä menosuuntaan. Pienten lasten suositellaan istuvan selkä menosuuntaan niin kauan kuin mahdollista, jopa 4-5 vuoden ikään asti. Pienet lapset ovat onnettomuustilanteessa alttiimpia saamaan päävammoja, johtuen pään suhteellisen suuresta koosta ruumiiseen nähden. Niskan lihakset ja nivelsiteet eivät ole vielä vahvistuneet riittävästi tukeakseen pään liikettä onnettomuustilanteessa. Päähän kohdistuu siis huomattavasti vähemmän rasitetta kun turvaistuin on asetettu selkä menosuuntaan.

Lähde: Folksam turvaistuinraportti

Istuimen pitkä selkänoja varmistaa, että sillä on pitkä käyttöikä. Istuin käy liian pieneksi kun pää tulee selkänojan yli, tällöin istuin ei suojaa enää optimaalisesti lasta onnettomuustilanteessa. Monesti vanhemmat luulevat istuimen olevan pieni kun jalkatila käy ahtaaksi, mutta selkänojan koko on tätä tärkeämpi seikka. Lisäksi monissa (kalliimmissa) malleissa on selkänojan kallistusmahdollisuus, joka lisää hiukan jalkatilaa.

Meillä ei ole tällä hetkellä omaa autoa, mutta kesällä tulemme luultavasti lainaamaan vanhempien autoa tai vuokraamaan auton viikonloppureissuja varten. Meille tärkeä kriteeri on siis istuimen siirreltävyys, joka tarkoittaa suhteellisen kevyttä painoa ja mahdollisuutta kiinnittää istuin Isofixin ohella tarvittaessa myös turvavöillä. Pääsääntöisesti olemme istuttamassa Abua selkä menosuuntaan, mutta jos tila käy ahtaaksi jo vuoden kuluttua olen valmis siirtämään istuimen myös toisinpäin. Istuimen tulee siis olla kiinnitettävissä eri tavoilla autoon. Palkki-istuin on meille täysin poissuljettu vaihtoehto. Olen lukenut aika paljon tarinoita siitä ja sen turvallisuudesta, joten etsimme perinteistä sel menosuuntaan kiinnitettävää istuinta.

Myös istuimen koolla on merkitystä. Jos joskus ostamme auton, en usko että kyseessä on iso perhefarmari. Turvaistuimen lisäksi takapenkille tulee siis mahtua muutakin tai muitakin henkilöitä, joten istuin ei voi olla massiivisen leveä ja jykevä. Emme tietenkään tingi turvallisuudesta; jos isompi istuin on meille muuten sopivampi ja parempi, kokokriteeristä voi joustaa. 

Hinnan yläraja meille on varmaan vähän yli 400€. Turvaistuimet ovat aivan älyttömän hintaisia, ja haaveena on hankkia joku hiukan edullisempi perusmalli. Hintaan varmasti vaikuttaa turvallisuusluokitukset, materiaalit, merkki, sekä malli. Vanhemmat mallit ovat varmasti edullisempia kuin juuri markkinoille tuodut uudet istuimet.   

Meidän vaihtoehdot
No mihin vaihtoehtoihin olemme päätyneet? Istuinten vertailu on ihan kamalaa, verkkokaupoissa on näyttää olevan samat mallit, ja mikään näistä ei vastaa meidän kriteerejä. Oma suosikkini olisi Recaron Young Sport Hero - MUTTA se on tietysti kasvot menosuuntaan asennettava. Se on siis poissa pelistä. Nettisurffailun perusteella meille voisi kotiutua kolme eri mallia: Concord Reverso, Britax Two Way Elite ja Britax Hi-Way II. Emme ole vielä käyneet missään liikkeessä katsomassa ja kokeilemassa malleja, joten lopullinen suosikki voi vielä muuttua. 


Concord Reverso 
Concordin uusi turvaistuin Reverso sai hyvän turvallisuusarvion autoliiton testissä, ja on uuden i-Size turvastandardin mukainen. Concord taitaakin olla  Plussaa on istuimen kallistuksen säätö ja istuimen leveys, vain 44cm. Miinusta Reverso saa siitä, että istuinta ei voi asentaa kasvot menosuuntaan ja kiinnitys on pelkästään isofixillä. Istuimen mukana tulee kummallinen tukijalka, jonka käytön helppous vähän mietityttää. Niin pitkään kuin meillä ei ole omaa autoa vaan joudumme lainaamaan/vuokraamaan pitäisi istuimen olla mahdollisimman kätevästi siirrettävissä. Reverson paino on vajaa 10kg, joten se taitaa olla vähän keskimääräistä painavampi istuin. Hinnaltaan Reverso on vajaa 400€ eli aika kallis, mutta kestää todennäköisesti Abun käytössä ainakin pari vuotta.

Concord Reverso
 

Britax Two Way Elite
Britaxin istuin on peruskarvalakkimalli - kevyt, edullinen ja sen saa asennettua selkä tai kasvot menosuuntaan. Paino on vain 7kg, eikä mukana ole isofix-hässäköitä, vaan istuimen saa asennettua turvavöillä selkä tai kasvot menosuuntaan. Tästä mallista en tosin ole löytänyt turvatestiä, joten en ole varma kuinka hyvä istuin lopulta on, turvallisuusmielessä. Kuvasta katsottuna istuimessa ei taida olla erityisen hyvä sivutörmäyssuojaa ainakin verrattuna muihin istuimiin, jotka muistuttavat bunkkereita suojamuurineen. Britaxin istuin on harvinaisen edullinen (joka sekin saa epäilemään turvallisuutta!), vain n. 140€.
Britax Two Way Elite

Britax MultiTech II
Tämä istuin on saanut aika ristiriitaisia arvioita Suomen ja Ruotsin testeissä. Suomen autoliitto on tosin testannut istuimen vanhemman mallin, Multi Techin, turvallisuutta, eikä tätä uudempaa versiota. Autoliiton testissä annetaan pisteet kasvot menosuuntaan asennuksen mukaan, vaikka istuin voidaan asentaa myös selkä menosuuntaan. Testissä kritisoidaan istuimen kiinnitettävyyttä ja väärin asentamisen mahdollisuutta. Ruotsin testeissä, joita luin netissä, istuin on saanut ihan kohtalaisen hyvän arvion turvallisuudesta. Meille istuin olisi kätevä, sillä se vastaa oikeastaan kaikkiin kriteereihin - istuin on käännettävissä, se kiinnitetään turvavöillä ja hinta on sopiva. Ainoa mikä tässä istuimessa mietityttää on turvallisuus... onko uudempi malli ominaisuuksiltaan yhtä huono kuin aiempi? Onko Abu tässä tuolissa turvassa?

Britax Multi Tech II


Onko teillä kokemuksia näistä turvaistuimista? Mitkä istuimet ovat olleet teillä käytössä ja millaisia kokemuksia teillä on?
 
ps. Hyvä raportti turvaistuimista, joka myös sisältää testit turvaistuimista. 

10 kommenttia:

 1. Jos en ihan väärässä ole niin suurimassa osassa selkämenosuuntaan asennettavissa istuimissa on jonkulainen tukijalka. Tai sitten uusimmissa isofixeissä sellanen peräkonttiin auton runkoon kiinnitettävä "ankkuri"

  Minusta tuossa britaxin multitech istuimessa on myös tukijalka. Two way elitessä taas istuin kiinnitetään erillisillä vöillä etupenkin alle. Se on minusta hankalampi systeemi verrattuna tuohon tukijalkaan.

  Itse suosittelen vierailua lastentarvikeliikkeessä, sieltä saatte asiantuntevaa palvelua!! Ja opastuksen asennuksesta, mikä voi olla yllättävän vaikeaa :S

  Meillä on maxicosin assixfix johon olen supertyytyväinen mutta ei taida olla teidän tarpeisiin sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lisätiedosta, ei jotenkin yhtään osunut silmiini tuoteinfoa lukiessa että noissa tuoleissa olisi kuitenkin mukana tukijalka.. Täytyy tosiaan käydä liikkeessä testailemassa miltä istuimet tuntuu.

   Poista
 2. Klippan Triofix Recline täyttää aika lailla mielestäni nuo teidän kriteerit :) Me päädyttiin siihen ja ollaan oltu tyytyväisiä, plussaa vielä suomalaisuudesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Täytyy kokeilla sitäkin kun päästään liikkeeseen asti kokeilemaan tuoleja. :-)

   Poista
 3. Saman ongelman kanssa painitaan, mielelläni kuulisin lisää teidän testailuista. Meillä olisi tarve saada istuin joka on kevyt ja helppo kiinnittää taksiin, samoin ehdottomasti selkä menosuuntaan. Ihan toivotonta löytää testiviidakosta turvallista ja kevyttä versiota jonka kiinnityksessä ei menisi hermot

  VastaaPoista
 4. Näinhän se on. Jos olisi oma auto minne istuimen asentaa ja jättää, ei olisi ongelmia. Nyt ilman autoa ei ole edes tietoa kuinka usein istuinta käytetään. Eikä jokaiselle autonlainauskeikalle jaksaisi alkaa asentamaan tuolia hiki päässä..

  VastaaPoista
 5. Me ostettiin mummolan autoon istuinta tässä muutaman kk sisällä. Tuosta two way elitestä myyjä sanoi että ei suosittele edes satunnaisesti käytettäväksi, eikä itse ymmärrä miksi tuon tasoinen istuin on edes tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, kiitos kommenteista! Onhan toi kieltämättä hepposemman oloinen kuin muut istuimet, mutta jännä että edes myyvät sellaista..

   Poista
 6. Meillä raha näytteli aika suurta roolia istuimen valinnassa, niinkuin se teki vaunujenkin kanssa. Vaunut tilasin netistä, niitä siis koeajamatta tms. ja olin todella tyytyväinen. Siis todella. Joten samasta paikasta tilasin istuimen. Suosittelen edes katsomaan... Molemmin päin autoon sopiva, turvavöin kiinnitettävä ja muutaman kuukauden käytön jälkeen erittäin hyvältä tuntuva. Meillä on se Qeridoo Sport-Wise. http://vauvakulma.fi/lasten-turvaistuimet/

  VastaaPoista
 7. Meillä oli samat 2/3 vertailussa, Reverso ja tuo alin Multi Tech II. Meillä ei ole isofixiä ja iti turvavyöllä kiinnittää, siksi Reverso jäi pois, samoin kun halusin istuimen, jonka saa käännettyä kasvot menosuuntaan. Luettiin kanssa noita ristiriitaisia arvostelujaMulto-Techistä, mutta päädyttiin siihen, koska se oli ainoa autoon täysin sopiva, myös selkä menosuuntaan menevä malli. Kallistamisesta ei ole tullut meille onglemaa, laitettiin se vakioksi hieman enemmän kalleellen, ja poika (nyt 1v2kk) saa ihan hyvin unet siinä, siinä tukeva pääsuojus. Musta oli minusta sliikein ja parhaimman näköinen.

  VastaaPoista