sunnuntai 2. elokuuta 2015

Armeijan päiväjärjestys

Otimme arkeen nyt uuden otteen ja päätimme luoda selkeän päivärytmin Abulle. Valmistaudumme tällä tulevan unikoulun onnistumiseen, mutta rutiinit ovat muutenkin tärkeitä vauvoille. Rutiinien avulla vauvat oppivat ennakoimaan päivän kulkua ja ne lisäävät lapsen turvallisuuden tunnetta - lapsi tietää että leikkien jälkeen on aika nukkua ja sen jälkeen taas syödään. 

Ensimmäisen parin kuukauden aikana meillä oli aika hyvä päivärytmin alku muodostumassa - aamulla noustiin klo 9 jälkeen, klo 11 lähdettiin ulos lounaalle ja samalla vaunu-unille, klo 14 mennessä tultiin kotiin. Iltapäivällä otettiin vielä pari lyhyempää torkkua. Asiat alkoivat monimutkaistua kun Abu ei viihtynyt enää vaunuissa eikä suostunut nukkumaan niissä kuin pätkissä (ja huudon jälkeen). Sen jälkeen päikkäreiden nukkuminen vaunuissa jäi lähes kokonaan pois. Huomasin, että Abu nukkuu parhaat päikkärit meidän sängyllä imetyksen jälkeen. Aikataulut tosin joustivat aika paljon sen mukaan missä vaiheessa uniongelmainen lapsi saatiin suostuteltua nukkumaan.

Nyt oli taas korkea aika laittaa aikataulut kuntoon! Järkevillä ruoka- ja päikkärirytmillä on todella iso merkitys päivien sujumiseen ja Abun fiilikseen. Hyvinä päivinä mies on yhtä hymyä ja tyytyväinen elämäänsä. Leikit sujuvat ilman suurempia huutoja ja unille on helppo mennä. Niinä huonoina päivinä känkkäränkkä vaanii nurkan takana ja lattian rajasta kuuluu vähän väliä vihaista ja väsynyttä huutamista. Meillä on ollut jo pitkään aika säännöllinen unirutiini ja nukkumaanmenoaika, mutta nyt olemme ottaneet päivätkin paremmin haltuun. 

Abun uusi päivärytmi näyttää tältä: 

7.00           Herätys
7.30        Aamiainen
9.00       Aamu-unet
10.00            Välipala 
11.30           Päiväunet
13.00               Lounas
15.30       Iltapäiväunet
16.30               Välipala
19.15    Iltarutiinit alkaa
20.00           Hyvää yötä

Kirjoitin aikataulun myös paperille miehen avuksi. Näin kummatkin pysytään kärryillä mitä pitäisi tapahtua ja milloin suurinpiirtein, ja mitä syödään. Soseita tarjollaan nyt jo viidellä aterialla; aamu- ja iltapuuron lisäksi päivään kuuluu kasvissoseita, lihaa ja kalaa sekä hedelmiä ja marjoja.  



Aamu- ja iltapäiväunet ovat yleensä lyhyitä, noin 30-45 minuutin pituisia. Lounaspäikkärit ovat pisimmät, välillä jopa reilu 2,5 tuntia, vaikka normaalisti poika nukkuu hiukan alle kaksi tuntia. Elämä ei tietenkään ole  minuuttiaikataulua ja aikataulusta joustetaan päivän fiilisten ja ohjelman mukaan. Joskus aamu-unet alkavat aiemmin, koska Abua selkeästi väsyttää. Joinan päivinä puolestaan iltapäiväunet venyvät pidemmiksi.

Aikataulu on hyväksi Abulle, mutta huonoksi minulle. Olen vähän tavallaan jumissa kotona, sillä aikataulullisesti helpointa on lähteä ulos vasta iltapäivällä. Aamulla laitan itselleni aamiaista, laitan Abun nukkumaan, siivoilen, pesen pyykkiä, teen soseita, ja lueskelen uutisiä kännykästä. Tärkeimmät unet päivän sujumisen kannalta ovat ne pitkät lounaspäikkärit ja parhaiten Abu nukkuu nykyään kotona. Vaunuissa poika ei nuku kuin reilun tunnin verran. Vapaa elämä kaikkialla nukkuvan vastasyntyneen kanssa on siis tavallaan ohi ja se vähän harmittaa.

Turha tietysti kuvitella, että selkeään rytmiin siirtyminen on mennyt kivuttomasti. Monena päivänä lounaspäikkkärit siirtyy kun Abu ei suostukaan nukkumaan, joudutaan menemään asioille, tai olemme viikonlopun maalla. Ruokailut viivästyvät, unet lyhenevät ja poika kiukuttelee. Silti yritän muistaa, että parempi olla edes jonkinlainen suuntaa-antava aikataulu lapselle kuin elää täysin rytmittömästi. Hyvinä päivinä jaksan taas nauttia ihanan pikkumiehen seurasta vaikka itse olisin kuinka väsynyt tahansa.
 

4 kommenttia:

  1. Yllättävän nopeasti sitä alkaa jättää menot iltapäivään, kun kuuntelee yhdenkin päivän liian lyhyeksi jääneiden aamupäiväunien jälkeistä kitinää...meillä vajaa 4 kk poika alkaa olla niin kiinnostunut kaikesta ettei vaunuissa malta nukkua kuin lyhyitä pätkiä ja kotona taas on tarpeeksi tylsää ja tuttu ympäristö monen tunnin unille. Eikä kotiinkaan haluaisi liikaa jämähtää vaikka siellä arki onkin helpointa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä.. Ja kun poika herää niin aikaisin en jaksa itse heti alkaa laittamaan itseä ulkoilukuntoon. Helppoa hengailla pyjamassa puoleen päivään asti. :-)

      Poista
  2. Meidän vauva on ollut aina tosi tarkka omasta rytmistään ja se todella sitoo äidin kotiin. Se on ystäville välillä todella hankala ymmärtää, että miksi en voi vain lähteä vauvan kanssa ulos. Ja voinhan minä, mutta se sotkee välittömästi rytmin ja seurauksista kärsitään usein jopa päiviä. Siksi en ihan aina jaksa. Mutta ainakin koti kiiltää ja pakastin pursuilee leipomuksia kun viettää 24/7 neljän seinän sisällä. Onnea vaan rytmin etsintään ja kerro ihmeessä, jos keksit keinon yhdistää omat menemiset ja vauvan rytmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! En minäkään ymmärtänyt, ennen kuin saatiin lapsi. Vastasyntyneen kanssa on niin helppoa, kun se nukkuu vain koko ajan ja missä vain.

      Poista